pocni dex - definiţie, sinonime, conjugare
POCNÍ, pocnesc, vb. IV. 1. Intranz. A răsuna cu un zgomot scurt şi sec; a detuna. ♦ (Despre uşi, ferestre etc.) A se izbi, a se trânti cu putere şi cu zgomot. ♦ Fig. A izbucni pe neaşteptate, a se declanşa. ♦ (Despre încheieturi, oase, degete) A trosni (prin întindere sau răsucire). ♢ Expr. A-i pocni cuiva fălcile = a-i trosni cuiva fălcile. 2. Tranz. şi intranz. (Adesea fig.) A lovi scurt şi cu putere. ♦ Tranz. A lovi drept în ţintă. 3. Intranz. A se sparge, a crăpa (cu violenţă şi zgomot). ♦ A se rupe (prin întindere, solicitare prea mare etc.). [Var.: pocăní vb. IV] – Poc + suf. -(ă)ni.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A POCN//Í ~ésc 1. intranz. 1) A produce un pocnet; a face „poc”. ~ din bici. Îi ~esc oasele. 2) (despre textile, învelişuri etc.) A se rupe parţial (prin întindere); a plesni; a crăpa. 2. tranz. A lovi cu zgomot; a plesni. /poc + suf. ~ni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pocní vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. pocnésc, imperf. 3 sg. pocneá; conj. prez. 3 sg. şi pl. pocneáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
POCNÍ vb. 1. a trosni, (reg.) a troscăni. (~ din pistoale.) 2. a exploda, a plesni. (Ce-a ~?) 3. v. trosni. 4. a pârâi, a trosni. (Îi ~ încheieturile.) 5. v. plesni. 6. v. lovi. 7. v. sparge.
(Dicţionar de sinonime)

POCNÍ vb. v. crăpa, plesni.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: po poc pocn

Cuvinte se termină cu literele: ni cni ocni