polarizație dex - definiţie, sinonime, conjugare

polarizație

[Sinonime]
POLARIZÁŢIE, polarizaţii, s.f. Stare a unui corp sau a unui sistem fizic care prezintă proprietatea de polaritate sau care a suferit o polarizare. ♢ Polarizaţie electrică = stare a unui corp sau a unui sistem fizic care posedă cel puţin doi poli electrici (plus şi minus). Polarizaţia luminii = stare a unui fascicul luminos în care toate radiaţiile electromagnetice componente au aceeaşi direcţie de oscilaţie. Polarizaţie cromatică = ansamblul figurilor de interferenţă, colorate viu, obţinute la cercetarea în lumină polarizată a unui cristal birefringent cu ajutorul unui polariscop. ♦ Mărime vectorială care caracterizează starea de polarizaţie a unui corp sau a unui mediu. – Din fr. polarisation.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

POLARIZÁŢI//E ~i f. 1) v. A POLARIZA şi A SE POLARIZA. 2) Stare a unui corp înzestrat cu polaritate. /<fr. polarisation
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

POLARIZÁŢIE s.f. (Fiz.) Polarizare. [Gen. -iei, var. polarizaţiune s.f. / cf. fr. polarisation].
(Dicţionar de neologisme)

POLARIZÁŢIE s. f. stare a unui corp care prezintă polaritate (1); polarizare. ♢ stare a unui mediu ale cărui proprietăţi sunt descrise local de mărimi vectoriale; (p. ext.) mărimea vectorială care descrie o astfel de stare. o ă luminii = ansamblul fenomenelor legate de producerea şi de efectele luminii polarizate. (< fr. polarisation)
(Marele dicţionar de neologisme)

polarizáţie s. f. (sil. -ţi-e), art. polarizáţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. polarizáţiei; pl. polarizáţii, art. polarizáţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
POLARIZÁŢIE s. v. polarizare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: po pol pola polar polari

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie zatie izatie