polcă dex - definiţie, sinonime, conjugare

polcă

PÓLCĂ1, polci, s.f. (Reg.) Haină femeiască de stofă (căptuşită sau îmblănită), de diferite lungimi, croită pe talie, care se poartă la ţară. – Din rus. pol\'ka „poală a hainei”.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PÓLCĂ2, polci, s.f. Numele unui dans popular originar din Boemia, în ritm viu, sprinten, care, în a doua jumătate a sec. XIX, a devenit unul dintre cele mai cunoscute dansuri de bal; melodie după care se execută acest dans. – Din fr., rus. polka.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PÓL//CĂ ~ci f. mai ales art. 1) Dans popular, de origine cehă, executat de perechi în cerc, într-un tempo vioi şi săltăreţ, care a căpătat o largă răspândire ca dans de bal. 2) Melodie după care se execută acest dans. 3) Compoziţie muzicală având la bază ritmul acestui dans. /<rus. polka
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PÓLCĂ s.f. Dans popular ceh sau polonez de perechi, vioi, însoţit de mici salturi; melodia acestui dans. [Pl. -ci. / < fr., rus. polka < cuv. polonez].
(Dicţionar de neologisme)

PÓLCĂ s. f. dans popular de perechi, originar din Boemia, vioi, însoţit de mici salturi, devenit dans de bal; melodia corespunzătoare. (< fr., rus. polka)
(Marele dicţionar de neologisme)

pólcă (haină, dans) s. f., g.-d. art. pólcii; pl. polci
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: po pol polc

Cuvinte se termină cu literele: ca lca olca