polivalent dex - definiţie, sinonime, conjugare

polivalent

[Sinonime]
POLIVALÉNT, -Ă, polivalenţi, -te, adj. (Despre elemente chimice sau radicali) Care are proprietatea de a intra în combinaţii chimice sub mai multe stări de valenţă, care poate funcţiona sub mai multe stări de valenţă. ♢ Alcool polivalent = polialcool. ♦ Fig. Care are valori multiple. – Din fr. polyvalent.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

POLIVALÉN//T ~tă (~ţi, ~te) 1) (despre elemente chimice) Care are valenţe multiple; cu mai multe valenţe. 2) fig. Care are mai multe valori; cu mai multe posibilităţi funcţionale. Trăsături ~te. Cuvânt ~. /<fr. polyvalent
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

POLIVALÉNT, -Ă adj. (Despre substanţe) Care se poate prezenta în compuşii săi în diferite stări de valenţă. ♦ (Fig.) Care are valori multiple. [< fr. polyvalent, cf. gr. polys – numeros, lat. valere – a valora].
(Dicţionar de neologisme)

POLIVALÉNT, -Ă adj. 1. (despre elemente chimice) care se poate prezenta în compuşii săi în diferite stări de valenţă; multivalent, plurivalent. 2. (despre seruri, vaccinuri) cu eficacitate contra mai multor specii de bacterii. 3. care îndeplineşte mai multe funcţii diferite. ♢ (despre un local) utilizat în mai multe scopuri. 4. (fig.) care are valori, funcţii multiple. (< fr. polyvalent)
(Marele dicţionar de neologisme)

polivalént adj. m., pl. polivalénţi; f. sg. polivaléntă, pl. polivalénte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
POLIVALÉNT adj. 1. multivalent, plurivalent. (Substanţe chimice ~.) 2. v. complex.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: po pol poli poliv poliva

Cuvinte se termină cu literele: nt ent lent alent valent