potoli dex - definiţie, sinonime, conjugare
POTOLÍ, potolesc, vb. IV. 1. Refl. şi tranz. A pierde sau a face să-şi piardă din intensitate, din tărie, din viteză etc.; a (se) linişti, a se domoli, a (se) calma, a (se) alina; a (se) îmblânzi. ♦ A înceta sau a face să înceteze un lucru început, o acţiune în desfăşurare etc.; a (se) încheia, a (se) sfârşi, a (se) termina. 2. Refl. (Despre foc sau o materie care arde) A arde mocnit. – Din scr. potuliti, bg. potulja.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A POTOL//Í ~ésc tranz. A face să se potolească. /<sl. potoliti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE POTOL//Í mă ~ésc intranz. 1) (despre fenomene ale naturii) A pierde din intensitate (până la încetare); a se domoli; a se ogoi; a se tempera; a modera; a se linişti. 2) (despre persoane şi despre manifestările lor) A ajunge la o stare de linişte; a recăpăta calmul; a se linişti; a se calma; a se alina; a se astâmpăra. /<sl. potoliti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

potolí (potolésc, potolít), vb. – 1. A calma, a tempera, a linişti. – 2. A stinge, a reduce. – 3. A stăvili, a domoli, a încetini. – 4. (Refl.) A se stăpîni, a se reţine. Sl. potuliti „a pune de acord, a împăca” din toliti „a se potoli” (Miklosich, Slaw. Elem., 38; Cihac, II, 426). – Der. potoleală, s.f. (liniştire, calm); potolitor, adj. (liniştitor, calmant); nepotolit, adj. (neliniştit).
(Dicţionarul etimologic român)

potolí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. potolésc, imperf. 3 sg. potoleá; conj. prez. 3 sg. şi pl. potoleáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
POTOLÍ vb. 1. a (se) astâmpăra, a (se) calma, a (se) domoli, a (se) linişti, a (se) tempera, (pop.) a (se) molcomi, a (se) stâmpăra, (înv. şi reg.) a (se) prinde, (înv.) a (se) aşeza, (fig.) a (se) stinge. (Şi-a ~ setea.) 2. v. alina. 3. v. domoli. 4. v. calma. 5. a (se) calma, a (se) domoli, a (se) linişti, a (se) stăpâni, a (se) tempera. (Te rog să te ~!) 6. v. cuminţi. 7. v. linişti. 8. v. tempera. 9. v. atenua. 10. v. înceta. 11. a amuţi, a dispărea, a înceta, a se linişti, a muţi, a se stinge. (Toate zgomotele s-au ~ în stradă.)
(Dicţionar de sinonime)

POTOLÍ vb. v. compensa, despăgubi, răsplăti.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) potoli ≠ a (se) agita, a (se) întărâta, a (se) intensifica, a (se) stârni
(Dicţionar de antonime)

A se potoli ≠ a se alarma
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: po pot poto potol

Cuvinte se termină cu literele: li oli toli otoli