povestire dex - definiţie, sinonime, conjugare
POVESTÍ, povestesc, vb. IV. 1. Tranz. şi intranz. A spune o poveste (1); a nara un fapt, o întâmplare. 2. Intranz. (Reg.) A sta de vorbă; a discuta, a conversa. 3. Tranz. (Înv. şi reg.) A ponegri, a defăima, a bârfi. – Din poveste.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

POVESTÍRE, povestiri, s.f. Acţiunea de a povesti şi rezultatul ei; povestit. ♦ Naraţiune literară de dimensiuni relativ reduse, care conţine un fond liric. – V. povesti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A POVEST//Í ~ésc tranz. (ceea ce a văzut, a auzit sau a învăţat subiectul) A relata într-o succesiune logică şi într-o formă anumită; a istorisi; a nara. /Din poveste
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

POVESTÍR//E ~i f. 1) v. A POVESTI. 2) Creaţie literară în proză care are un subiect mai puţin complicat şi dimensiuni mai reduse decât un roman. /v. a povesti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

povestí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. povestésc, imperf. 3 sg. povesteá; conj. prez. 3 sg. şi pl. povesteáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

povestíre s. f., g.-d. art. povestírii; pl. povestíri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
POVESTÍ vb. a arăta, a expune, a istorisi, a înfăţişa, a nara, a prezenta, a relata, a spune, (înv.) a parastisi. (A ~ subiectul unei piese.)
(Dicţionar de sinonime)

POVESTÍ vb. v. bârfi, blama, calomnia, cleveti, conversa, defăima, denigra, dialoga, difuza, discredita, discuta, duce, împrăştia, întinde, lăţi, ponegri, predica, propaga propovădui, răspândi, vorbi.
(Dicţionar de sinonime)

POVESTÍRE s. 1. arătare, expunere, istorisire, înfăţişare, narare, prezentare, relatare, (rar) relaţie, (înv.) spunere. (O ~ fidelă a faptelor.) 2. v. naraţiune. 3. v. basm.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: po pov pove poves povest

Cuvinte se termină cu literele: re ire tire stire estire