poză dex - definiţie, sinonime, conjugare
PÓZĂ, poze, s.f. 1. Atitudine pe care cineva şi-o impune; ţinută, poziţie. ♢ Expr. A(-şi) lua o poză = a adopta o atitudine afectată pentru a produce impresie. ♦ (Rar) Fel, mod, chip, procedeu. 2. (Pop. şi fam.) Fotografie. ♦ Ilustraţie, reproducere. – Din fr. pose.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

POZÁ, pozez, vb. I. 1. Intranz. A lua o anumită atitudine spre a servi de model unui pictor sau unui sculptor sau spre a fi fotografiat. ♦ (Peior.) A-şi studia gesturile, a lua o atitudine afectată pentru a produce impresie, pentru a epata. 2. Tranz. şi refl. (Pop. şi fam.) A (se) fotografia. – Din fr. poser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PÓZ//Ă ~e f. 1) Poziţie a corpului; fel de a ţine corpul; ţinută; postură; atitudine. ♢ A(-şi) lua o ~ a lua o atitudine nenaturală, prefăcută (pentru a face impresie). 2) fam. Imagine pozitivă obţinută prin fotografiere; fotografie. ♢ A(-şi) face o ~ a (se) fotografia. /<fr. pose
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A POZ//Á ~éz 1. intranz. 1) A lua o anumită poză (pentru a servi drept model unui pictor, unui sculptor sau pentru a fi fotografiat). 2) A lua o atitudine afectată (pentru a produce impresie). 2. tranz. (imagini de fiinţe, obiecte, locuri etc.) A fixa pe o placă fotografică (cu ajutorul unui aparat special); a fotografia. /<fr. poser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

póză (póze), s.f. – 1. Postură, poziţie, atitudine. – 2. Fotografie. – 3. Gravură, ilustraţie. Fr. pose. – Der. poza, vb., din fr. poser.
(Dicţionarul etimologic român)

PÓZĂ s.f. 1. Atitudine, poziţie, ţinută (pentru a poza). ♦ A(-şi) lua o poză = a afişa o atitudine afectată, studiată. 2. Fotografie. 3. (Tehn.) Pozare. [< fr. pose].
(Dicţionar de neologisme)

POZÁ vb. I. intr. 1. A sta într-o poziţie favorabilă pentru a fi pictat, fotografiat. 2. A-şi studia gesturile, atitudinile pentru a face impresie, pentru a epata. 3. tr., refl. A (se) fotografia. 4. (Tehn.) A aşeza, a dispune, a monta, a stivui. [< fr. poser].
(Dicţionar de neologisme)

PÓZĂ s. f. 1. atitudine, comportare, poziţie (specifică), ţinută (pentru a poza). o a(-şi) lua o ~ = a afişa o atitudine afectată, studiată. 2. (fam.) fotografie. ♢ ilustraţie. (< fr. pose)
(Marele dicţionar de neologisme)

POZÁ vb. I. intr. 1. a-şi impune o anumită atitudine, comportare etc., pentru a face impresie, a epata. 2. a sta într-o poziţie favorabilă pentru a fi pictat, fotografiat etc. 3. (tehn.) a aşeza, a dispune, a monta, a stivui. II. tr., refl. (fam.) a (se) fotografia. (< fr. poser)
(Marele dicţionar de neologisme)

póză s. f., g.-d. art. pózei; pl. póze
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pozá vb., ind. prez. 1 sg. pozéz, 3 sg. şi pl. pozeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PÓZĂ s. 1. v. ilustraţie. 2. v. poziţie.
(Dicţionar de sinonime)

PÓZĂ s. v. fotografie, reproducere.
(Dicţionar de sinonime)

POZÁ vb. v. fotografia.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: po poz

Cuvinte se termină cu literele: za oza