prăpădi dex - definiţie, sinonime, conjugare
PRĂPĂDÍ, prăpădesc, vb. IV. 1. Tranz. şi refl. A (se) distruge, a (se) nimici, a (se) face praf; a (se) nărui, a (se) ruina, a (se) strica. ♦ Tranz. A duce la pierzanie; a nenoroci. 2. Tranz. A ucide, a omorî, a răpune. ♦ Refl. A-şi pierde viaţa, a muri, a pieri. ♢ Expr. A se prăpădi de râs (sau de plâns, de ruşine etc.) = a râde (sau a plânge etc.) foarte tare. A se prăpădi după cineva (sau ceva) = a iubi, a-i plăcea cineva (sau ceva) foarte mult. A se prăpădi de dorul... = a dori foarte mult... (Tranz.) A prăpădi (pe cineva) din ochi = a iubi (pe cineva) nespus de mult. A se prăpădi cu firea = a-şi da foarte mare osteneală; a-şi face foarte multe griji, a se consuma, a pune la inimă. 3. Tranz. (Pop.) A pierde un bun; a risipi, a irosi. 4. Tranz. (Pop.) A nu mai recunoaşte, a nu mai găsi; a rătăci. A prăpădit drumul. ♦ A nu mai vedea, a pierde din ochi. ♦ Refl. A se face nevăzut; a dispărea. – Din bg. propadam.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PRĂPĂD//Í ~ésc tranz. 1) A înceta de a mai poseda; a nu mai avea în posesie; a pierde. 2) (bani, produse alimentare sau industriale etc.) A folosi în mod nechibzuit; a irosi; a risipi; a cheltui. ~ ziua. 3) A face să se prăpădească; a distruge; a nimici. 4) A înceta de a mai avea în câmpul vizual. ♢ ~ din ochi (pe cineva sau ceva) a) a nu mai vedea (pe cineva); b) a avea o afecţiune deosebită (pentru cineva sau ceva). /<bulg. propadam
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PRĂPĂD//Í mă ~ésc intranz. A înceta să mai existe (în mod fatal); a dispărea fără urmă; a se pierde; ♢ ~ de râs a râde mult şi cu poftă. ~ de ruşine a se ruşina foarte tare. ~ după cineva (sau ceva) a-i plăcea nespus de mult cineva (sau ceva). /<bulg. propadam
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

prăpădí (prăpădésc, prăpădít), vb. – 1. A distruge, a anihila, a extermina. – 2. A (se) strica, a (se) deteriora. – 3. (Mold.) A pierde, a rătăci. – 4. (Refl.) A dispărea, a muri, a pieri. – 5. (Refl.) A izbucni, a nu mai putea să. Sl. propasti, propadą „a se crăpa” (Miklosich, Lexicon, 702; Cihac, II, 211), cf. rus. propadatĭ „a pieri” şi prăpastie. – Der. prăpăd, s.n. (exterminare, distrugere; catastrofă); prăpădenie, s.f. (distrugere); prăpădit, s.m. (istovit, lefter); prăpăditor, adj. (distrugător). Din rom. provine bg. din Trans. propodenie (Miklosich, Bulg., 131).
(Dicţionarul etimologic român)

prăpădí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. prăpădésc, imperf. 3 sg. prăpădeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. prăpădeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PRĂPĂDÍ vb. 1. v. distruge. 2. a desfiinţa, a distruge, a lichida, a nimici, (fig.) a topi. (A ~ pur şi simplu totul în cale.) 3. v. masacra. 4. v. nimici. 5. v. muri. 6. a (se) distruge, a (se) nenoroci, (înv. şi reg.) a (se) ticăloşi, (fig.) a se ruina. (Băutura l-a ~.) 7. v. mistui. 8. a (se) distruge, a (se) nimici, a (se) strica. (Ploaia a ~ recolta.) 9. v. cheltui.
(Dicţionar de sinonime)

PRĂPĂDÍ vb. v. asasina, dărăpăna, dărâma, dispărea, nărui, omorî, pierde, pieri, prăbuşi, prăvăli, rătăci, risipi, suprima, surpa, ucide.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pra prap prapa prapad

Cuvinte se termină cu literele: di adi padi apadi rapadi