preda dex - definiţie, sinonime, conjugare
PREDÁ, predáu, vb. I. 1. Tranz. A da cuiva în primire un obiect, un bun care îi revine de drept sau de care trebuie să răspundă; a înmâna, a încredinţa, a remite, a transmite. 2. Refl. A se recunoaşte învins şi a se pune la dispoziţia duşmanului, urmăritorului etc. ♦ Tranz. A da pe cineva în mâna cuiva care să dispună de el. 3. Tranz. A transmite cuiva în mod sistematic cunoştinţele unei discipline (în cadrul unei instituţii de învăţământ, al unor cursuri speciale); a expune o lecţie. – Din sl. prĕdati.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PREDÁ predáu tranz. 1) (obiecte) A da în mână; a remite. 2) (persoane) A da în puterea cuiva. 3) (lecţii, materii de studiu) A expune oral în faţa auditoriului (într-o instituţie de învăţământ) cu scop instructiv; a explica. /<sl. prĕdati
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PREDÁ mă predáu intranz. A se lăsa învins. /<sl. prĕdati
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

predá (predáu, predát), vb. – 1. A remite, a încredinţa. – 2. A explica o lecţie sau un obiect de studiu. – 3. (Refl.) A se da în mîna duşmanului. – Mr., megl. pridau. Sl. prĕdati (Cihac, II, 90), conjugat ca a da. – Der. predanie, s.f. (trădare; tradiţie), înv., din sl. prĕdanije. Cf. prididi.
(Dicţionarul etimologic român)

predá vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. predáu; conj. prez. 3 sg. şi pl. predeá
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PREDÁ vb. 1. v. înmâna. 2. a depune, a înainta, a înmâna, a prezenta, a remite, a transmite, (pop.) a băga. (I-a ~ întreaga documentaţie.) 3. a încredinţa, a lăsa, (franţuzism) a confia. (A ~ ceva cuiva.) 4. v. depune. 5. (MIL.) a se închina, a se pleca, a se supune, (înv.) a se cuceri, a se paradosi, a se supleca. (S-au ~ inamicului.) 6. (înv.) a dărui, a trăda. (Îl ~ pe cineva duşmanului.) 7. v. capitula. 8. (MIL.) a închina. (Au ~ cetatea.) 9. (înv.) a se da. (Hoţul s-a ~) 10. (înv.) a paradosi, a propune, a teslimarisi. (A ~ o anumită disciplină.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pre pred

Cuvinte se termină cu literele: da eda reda