predicație dex - definiţie, sinonime, conjugare

predicație

[Sinonime]
PREDICÁŢIE, predicaţii, s.f. Faptul de a enunţa ceva despre un anumit lucru; enunţ care reflectă raportul dintre un obiect şi o însuşire a sa. [Var.: predicaţiúne s.f.] – Din lat. praedicatio, -onis, fr. prédication.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PREDICÁŢI//E ~i f. 1) Atribuire a unei însuşiri subiectului unui enunţ. 2) Raport între un obiect şi o însuşire a acestuia. /<lat. praedicatio, ~onis, fr. prédication
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PREDICÁŢIE s.f. 1. (Liv.) Acţiunea de a predica; propovăduire. 2. (Log.) Atribuire a unei calităţi sau a unui atribut unui subiect într-o propoziţie. ♢ Judecăţi de predicaţie = judecăţi care reflectă raportul dintre un obiect şi o însuşire a sa. [Gen. -iei. / < fr. prédication].
(Dicţionar de neologisme)

PREDICÁŢIE s. f. faptul de a enunţa ceva despre un anumit lucru; enunţ care reflectă raportul dintre un obiect şi o însuşire a sa. ♢ facultatea de a comunica prin raportarea la realitate, cu mijloace lingvistice, a unor reprezentări din conştiinţa vorbitorului. (< fr. prédication, lat. praedicatio)
(Marele dicţionar de neologisme)

predicáţie s. f. (sil. -ţi-e), art. predicáţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. predicáţiei; pl. predicáţii, art. predicáţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PREDICÁŢIE s. v. cazanie, cuvânt, omilie, predică.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pre pred predi predic

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie catie icatie