preface dex - definiţie, sinonime, conjugare
PREFÁCE, prefác, vb. III. 1. Tranz. şi refl. A da sau a lua o formă nouă, un conţinut nou; a (se) transforma, a (se) modifica, a (se) schimba, a (se) preschimba. 2. Tranz. A repara, a reface un obiect, schimbându-i (parţial sau total) aspectul, înfăţişarea. 3. Refl. A încerca (prin atitudine, comportare) să de o impresie falsă, pentru a induce în eroare; a simula. – Pre2 + face (după sl. prĕtvoriti).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PREFÁCE prefác tranz. A face să se prefacă; a schimba; a modifica; a preschimba; a transforma. /pre- + a face
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PREFÁCE mă prefác intranz. 1) A căpăta o altă formă sau un alt conţinut; a suferi modificări; a se schimba; a se preschimba; a se modifica; a se transforma. 2) A crea impresie falsă (pentru a induce în eroare); a simula. /pre- + a face
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

prefáce vb. → face
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PREFÁCE vb. 1. v. metamorfoza. 2. v. renova. 3. v. transforma. 4. a deveni, a se face, a se transforma. (Totul s-a ~ în scrum.) 5. v. modifica. 6. v. transforma. 7. (FON.) a se altera, a se modifica, a se schimba, a se transforma. („N” intervocalic s-a ~.) 8. (FON.) a se modifica, a se schimba, a se transforma, a trece. („L” inter-vocalic se ~ în „r” în cuvintele româneşti de origine latină.) 9. a (se) schimba, a (se) transforma, (reg.) a (se) veli, a (se) velnici, (înv.) a veni. (Bucuria lor s-a ~ în suspine.) 10. v. simula.
(Dicţionar de sinonime)

PREFÁCE vb. v. contraface, deghiza, face, falsifica, găti, pregăti, prepara, tălmăci, traduce, transpune, travesti.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pre pref prefa prefac

Cuvinte se termină cu literele: ce ace face eface reface