primele dex - definiţie, sinonime, conjugare
PRÍMĂ1, prime, s.f. 1. Sumă de bani acordată cuiva peste salariul de bază ca recompensă pentru calitatea deosebită a muncii depuse; premiu (acordat în sistemul de salarizare). ♢ Primă de export = sumă de bani sau scutire de taxe, de impozite acordată ca stimulent unor exportatori pentru exportarea anumitor mărfuri. Primă de asigurare = sumă de bani pe care asiguratul o plăteşte (periodic) celui care asigură, pentru asumarea riscului. Primă de economie = Sumă plătită deponenţilor de către unele case de economii, peste nivelul ratei dobânzii. 2. (Muz.) Cel mai mic interval posibil format între două trepte de aceeaşi înălţime prin repetarea notei date. – Din fr. prime.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PRÍMĂ2, prime, s.f. (Reg.) Panglică folosită pentru a lega cosiţele fetelor, pentru a împodobi pălăriile flăcăilor etc. – Cf. p r i m 1.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PRÍM//Ă ~e f. 1) Recompensă (mai ales în bani) acordată cuiva pentru succese deosebite sau realizări remarcabile într-un domeniu de activitate; premiu. 2) Sumă alocată cuiva cu titlu de ajutor, de recompensă sau pentru încurajare într-o activitate. 3): ~ de asigurare sumă ce trebuie s-o plătească asiguratul asiguratorului. /<fr. prime
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PRÍM//UL ~a (~ii,~ele) num. ord. şi substantival (în opoziţie cu ultimul) Care ocupă locul indicat în ordinea numărării de numărul unu; cu care se începe enumerarea; care precede pe al doilea; întâi. ♢ În ~ rând întâi de toate. /<lat. primus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PRÍMĂ1 s.f. Retribuţie suplimentară acordată cuiva pentru îndeplinirea exemplară sau depăşirea unor condiţii de calitate şi de cantitate privind producţia. ♦ Sumă care se plăteşte iniţial sau periodic unei instituţii de asigurare. [< fr. prime, cf. lat. praemium].
(Dicţionar de neologisme)

PRÍMĂ2 s.f. (Sport) Prima poziţie sau gardă la scrimă. [< fr. prime].
(Dicţionar de neologisme)

PRÍMĂ3 s.f. (Muz.) Interval de o singură treaptă (format din două sunete având aceeaşi denumire); prima treaptă de la o treaptă dată (repetarea aceluiaşi sunet). [< fr. prime, cf. lat. prima].
(Dicţionar de neologisme)

PRÍMĂ s. f. 1. sumă care se plăteşte iniţial sau periodic de către asigurat societăţii de asigurare (asiguratorului) pentru asigurarea unor mărfuri, persoane sau bunuri. 2. recompensă acordată de stat pentru încurajarea unei activităţi comerciale sau industriale. o ~ de export = primă, în bani sau sub forma unor scutiri de taxe şi impozite, acordată de stat exportatorilor pentru încurajarea exportului anumitor mărfuri. 3. retribuţie suplimentară acordată cuiva pentru îndeplinirea exemplară sau depăşirea unor condiţii de calitate şi cantitate privind producţia. 4. prima poziţie sau gardă la scrimă. 5. (muz.) cel mai mic interval, între două trepte de aceeaşi înălţime. ♢ treapta întâi de la o treaptă dată. (< fr. prime)
(Marele dicţionar de neologisme)

prímă (retribuţie bănească, panglică) s. f., g.-d. art. prímei; pl. príme
(Dicţionar ortografic al limbii române)

primeálă, priméli şi priméle, s.f. (înv.) 1. primire ospitalieră. 2. prinos, ofrandă. 3. (reg.) acces de furie, de nebunie (cu convulsii).
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
PRÍMĂ s. 1. (în sistemul de retribuire) premiu. 2. primă de asigurare = (ieşit din uz) rată de asigurare, (înv.) premiu.
(Dicţionar de sinonime)

PRÍMĂ s. v. panglică.
(Dicţionar de sinonime)

PRIMUL MERIDIÁN s. v. meridian de origine.
(Dicţionar de sinonime)

PRÍMUL num. întâiul. (A ajuns acolo ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Primulultimul
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pri prim prime primel

Cuvinte se termină cu literele: le ele mele imele rimele