primitivism dex - definiţie, sinonime, conjugare

primitivism

[Sinonime]
PRIMITIVÍSM s.n. 1. Faptul de a fi primitiv, starea a ceea ce este primitiv; perioadă primitivă; primitivitate. 2. Tendinţă în creaţia spirituală de a conserva sau resuscita calităţile operelor create în primele faze ale dezvoltării societăţii, manifestată în evul mediu şi în epoca modernă. – Din fr. primitivisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PRIMITIVÍSM n. 1) Caracter primitiv. 2) Lipsă de cultură; stare de înapoiere. 3) (în sec. XIX-XX) Tendinţă în artă constând în adoptarea normelor preconizate în perioada primitivă a culturii. /<fr. primitivisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PRIMITIVÍSM s.n. 1. Caracter primitiv; primitivitate. 2. Şcoală în pictură care, din atenţie pentru fond, înlătură tot ce e adăugat de civilizaţie sub pretextul de a descoperi autenticitatea naturii în simplitatea ei originară; imitarea cu bună ştiinţă a „primitivilor” (3) [în DN]. 3. Falsă naivitate sau simularea naivităţii în creaţia literar-artistică. [< fr. primitivisme].
(Dicţionar de neologisme)

PRIMITIVÍSM s. n. 1. caracter primitiv; primitivitate. 2. denumire dată oricărei tendinţe de a căuta căi sau modele într-o cultură mai puţin evoluată din trecut. ♢ şcoală de pictură care, din atenţie pentru fond, înlătură tot ce e adăugat de civilizaţie; imitarea cu bună ştiinţă a „primitivilor” (I, 3). 3. falsă naivitate sau simularea naivităţii în creaţia literar-artistică. (< fr. primitivisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

primitivísm s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PRIMITIVÍSM s. v. barbarie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pri prim primi primit

Cuvinte se termină cu literele: sm ism vism ivism tivism