pripește dex - definiţie, sinonime, conjugare
PRIPÍ, pripesc, vb. IV. 1. Refl. A face un lucru în grabă şi adesea fără chibzuială, a acţiona în pripă. ♦ Intranz. (Înv.) A se grăbi, a se zori. ♦ Tranz. A accelera, a iuţi ritmul unei acţiuni. ♦ A nu izbuti, a rata o acţiune din cauza grabei. 2. Refl. A se încălzi la foc; (despre alimente) a se coace (superficial) la un foc (prea) repede. 3. Tranz. (Pop.; despre soare) A dogori, a arde. – Cf. bg. p r i p r a.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PRIP//Í ~ésc tranz. 1) (acţiuni, procese etc.) A face să se desfăşoare într-un ritm mai rapid (uneori nejustificat); a zori; a grăbi; a precipita; a accelera; a urgenta. 2) A expune unui eşec din cauza realizării în grabă. 3) (carne sau alte alimente) A coace la repezeală, numai pe deasupra; a pârpăli. 4) pop. (despre soare) A încălzi foarte puternic; a dogori. /<sl. prispeti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PRIP//Í mă ~ésc intranz. 1) A acţiona prea repede, în pripă; a se grăbi. 2) A-şi expune corpul pentru un timp scurt la o sursă de căldură; a se încălzi uşor (la foc sau la soare); a se pârpăli. /<sl. prispeti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pripí (pripésc, pripít), vb. – 1. A se grăbi, a se zori. – 2. A se coace, a se încălzi, a (se) pîrli, a (se) pîrpăli. – 3. (Mold.) A surprinde. – Var. Mold. prichi. Cuvînt probabil rezultat din confuzia a două cuvinte sl., pripešti „a arde, a pîrli” şi prispĕti „a se grăbi”, de unde un *pripĕti, cf. bg. pripiram „a se grăbi” (Miklosich, Slaw. Elem., 39; Cihac, II, 292; Tiktin). – Der. pripac, s.n. (înv., văpaie, dogoare); pripeală (var. Banat pripală), s.f. (grabă ; dogoare, fierbinţeală); pripec, s.n. (căldură sufocantă), cf. bg. pripek, sb. pripeka; pripelnic, adj. (grăbit, precipitat); pripie, s.f. (înv., precocitate).
(Dicţionarul etimologic român)

pripí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. pripésc, imperf. 3 sg. pripeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. pripeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pripí, pripésc, vb. IV 1. (înv.; despre unităţi militare) a se îndrepta, a se deplasa grabnic către un loc; a veni, a sosi repede într-un loc. 2. (refl.; înv. şi pop.; despre oameni) a se grăbi, a se zori; a face un lucru în grabă şi fără chibzuială; a da greş într-o acţiune din cauza grabei. 3. (înv; despre oameni) a face, a obliga să acţioneze în grabă; a grăbi, a îndemna, a zori (pe cineva). 4. (refl.; înv. şi reg.) a se sili, a se strădui (să facă ceva cât mai repede). 5. (înv. şi reg.; despre acţiuni, deplasări) a accelera, a iuţi, a grăbi (pentru a realiza ceva). 6. (înv.; despre oameni) a urmări de aproape şi în grabă pentru a pune pe fugă, pentru a învinge,pentru a prinde; a fugări. 7. (înv.) a constrânge, a forţa, a sili (să facă ceva în grabă). 8. (înv. şi reg.) a surprinde asupra faptului (reprobabil). 9. (înv. şi reg.) a încălzi puternic, a înfierbânta, a încinge (la foc). 10. (reg.; despre alimente) a coace sau a frige repede şi superficial; a prăji numai la suprafaţă; a rumeni. 11. (refl.; reg.; despre pâine) a se coace prea repede, făcând găuri mari sub coajă; a se coşi. 12. (înv. şi reg.; despre soare) a arde puternic, a dogori. 13. (reg.; despre cereale sau fructe) a face să ajungă la maturitate înainte de vreme, a coace prematur.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
PRIPÍ vb. a se grăbi. (Te rog să nu te ~ în luarea deciziei.)
(Dicţionar de sinonime)

PRIPÍ vb. v. accelera, arde, constrânge, dogori, face, forţa, frige, fugări, grăbi, hăitui, iuţi, încinge, înfierbânta, obliga, pârjoli, prinde, rumeni, sili, surprinde, urgenta, urmări, zori.
(Dicţionar de sinonime)

PRIPÉŞTE adv. v. grabnic, imediat, iute, îndata, rapid, repede, urgent.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) pripi ≠ a zăbovi
(Dicţionar de antonime)

A se pripi ≠ a zăbovi
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pri prip pripe pripes

Cuvinte se termină cu literele: te ste este peste ipeste