privire dex - definiţie, sinonime, conjugare
PRIVÍ, privesc, vb. IV. 1. Tranz., intranz. şi refl. recipr. A-şi îndrepta ochii, privirea spre cineva sau ceva pentru a vedea; a se uita. ♢ Expr. (Tranz.) A nu privi cu ochi buni = a dezaproba, a nu admite. 2. Tranz. şi refl. A (se) considera, a (se) socoti, a (se) crede. 3. Tranz. (La pers. 3) A se referi la...; a interesa pe cineva; a fi de competenţa cuiva. ♢ Expr. În (ceea) ce priveşte... = în privinţa..., cu privire la..., relativ la... – Cf. sl. p r a v i t i.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PRIVÍRE, priviri, s.f. Acţiunea de a (se) privi şi rezultatul ei. 1. Funcţia organică a ochilor, văz; mod de a privi, căutătură, uitătură. ♦ (Concr.) Organul vederii; ochii. 2. Examinare, apreciere, considerare (fugară, de ansamblu). 3. (În loc. prep.) Cu privire la... = referitor la..., în privinţa..., în ceea ce priveşte... – V. privi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PRIV//Í ~ésc 1. tranz. 1) A supune unei examinări cu ajutorul văzului; a se uita. ♢ ~ cu coada ochiului (pe cineva) a se uita pe furiş la cineva. A nu ~ cu ochi buni a dezaproba. 2) A supune unui examen cu ajutorul raţiunii. ~ problema sub toate aspectele. 3) (situaţii, lucruri, acţiuni etc.) A interpreta într-un anumit fel. 4) numai la pers. 3 A avea în vedere; a interesa. Aceasta te ~eşte doar pe dumneata. ♢ In ceea ce ~eşte (sau cât ~eşte) în privinţa; referitor la. 2. intranz. A-şi orienta văzul pentru a percepe; a se uita. /<sl. praviti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PRIV//Í mă ~ésc intranz. A-şi reflecta imaginea (ca într-o oglindă); a se oglindi. /<sl. praviti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PRIVÍR//E ~i f. 1) v. A PRIVI. ♢ Cu ~ la referitor la. 2) Fel de a privi al cuiva; căutătură. ~ caldă. ~ răutăcioasă. 3) Examinare cu ochii. ♢ A sorbi cu ~ea a privi cu mult nesaţ. A arunca o ~ a privi în fugă. /v. a (se) privi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

priví (privésc, privít), vb. – 1. A se uita la ceva. – 2. A considera, a judeca. – 3. A se referi la, a fi în legătură. – - Var. înv. previ, prăvi. Origine incertă. Pare să derive din sl. priviti „a (se) (ră)suci” (Tiktin), cf. bg., sb., slov. priviti „a (se) (ră)suci”, caz în care s-ar înţelege că expresia este eliptică, în loc de „a întoarce privirea”. Celelalte explicaţii nu sînt mai clare: din sl. prividĕti „a se uita” (Miklosich, Slaw. Elem., 39; Cihac, II, 294), dificil fonetic; din sl. praviti „a dirija” (Candrea); din sl. prijaciti „a (se) arăta” (Scriban). Der. priveală (var. Mold. privală), s.f. (uitătură; aruncătură de ochi, vedere; evidenţă, spectacol, vedenie); privelişte, s.f. (spectacol, vedere, perspectivă); privinţă, s.f. (punct de vedere, consideraţie, relaţie, înv., intenţie); privire, s.f. (vedere, uitătură; înv., punct de vedere; înv., spectacol); privitor, adj. (care priveşte; relativ; s.m., spectator); privitură, s.f. (uitătură).
(Dicţionarul etimologic român)

a o cere din priviri expr. (er.) 1. a dori să înceapă un act sexual. 2. (d. femei) a fi uşuratică. 3. (d. femei) a fi nimfomană. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

priví vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. privésc, imperf. 3 sg. priveá; conj. prez. 3 sg. şi pl. priveáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

privíre s. f., g.-d. art. privírii; pl. privíri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PRIVÍ vb. 1. a scruta, a se uita, (înv.) a cerca. (~ în zare.) 2. a se uita, (pop.) a se căuta. (Se ~ în oglindă.) 3. a urmări, a vedea, a viziona. (A ~ un film la televizor.) 4. v. vedea. 5. v. referi. 6. v. interesa.
(Dicţionar de sinonime)

PRIVÍ vb. v. analiza, cadra, cădea, cerceta, cuveni, examina, investiga, observa, percepe, remarca, reţine, sesiza, studia, trebui, urmări, vedea, zări.
(Dicţionar de sinonime)

PRIVÍRE s. 1. v. văz. 2. (înv.) vedere. (Are o ~ pătrunzătoare.) 3. ochi. (Îşi plimba ~ peste ...) 4. v. ochire. 5. căutătură, uitătură, (înv.) priveală, privelişte, privitură. (Avea o ~ inteligentă.) 6. (MED.) privire încrucişată v. strabism. 7. v. cercetare.
(Dicţionar de sinonime)

PRIVÍRE s. v. aspect, atenţie, cadru, curiozitate, interes, înfăţişare, luare-aminte, peisaj, privelişte, privit, reprezentaţie, scenă, spectacol, tablou, vedere.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pri priv privi privir

Cuvinte se termină cu literele: re ire vire ivire rivire