produce dex - definiţie, sinonime, conjugare
PRODÚCE, prodúc, vb. III. 1. Tranz. A realiza prin muncă bunuri materiale, valori ştiinţifice sau artistice, a crea ceva (printr-o activitate oarecare); p. restr. a fabrica. 2. Tranz. (Folosit şi absol.; despre pământ, plante etc.) A da roade. 3. Tranz. A realiza un profit, un venit. 4. Tranz. A fi cauza, mobilul a ceva; a da naştere; a provoca. 5. Refl. (Despre evenimente, acţiuni etc.; la pers. 3) A se înfăptui, a se realiza, a avea loc; a se întâmpla, a se petrece. 6. Refl. A se prezenta în faţa spectatorilor cu un program artistic. 7. Tranz. (Livr.) A arăta, a prezenta (ca dovadă). – Din lat. producere.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PRODÚCE prodúc tranz. 1) (mai ales bunuri materiale) A crea prin muncă. ♢ ~ venit a da câştig. 2) A face să se producă; a pricinui; a provoca; a cauza; a aduce; a căşuna. /<lat. producere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PRODÚCE mă prodúc tranz. 1) (despre evenimente, acţiuni, procese etc.) A avea loc; a se petrece; a se disputa. 2) (despre artişti) A se prezenta în faţa publicului în cadrul unui program artistic; a evolua. /<lat. producere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

prodúce (prodúc, ús), vb. – A (se) face. Fr. produire, adaptat la conjug. lui a duce. – Der. producător, s.m. (persoană care produce); product (var. produs), s.n., după fr. produit; productiv, adj., din fr. productif; improductiv (var. neproductiv), adj. (care nu produce); productivitate, s.f., din fr. productivité; reproduce, vb. (a produce din nou).
(Dicţionarul etimologic român)

PRODÚCE vb. III. 1. tr. A crea, a face, a realiza (ceva). 2. tr. A aduce beneficii, venituri; a rodi. 3. tr. A pricinui, a cauza. 4. refl. A se prezenta în public cu un număr artistic. [P.i. prodúc. / < lat. producere, cf. fr. produire].
(Dicţionar de neologisme)

PRODÚCE vb. I. tr. 1. a crea, a face, a realiza (ceva). 2. a aduce beneficii, venituri; a rodi. 3. a pricinui, a cauza. II. refl. 1. a se prezenta în public cu un număr artistic. 2. (despre evenimente, fenomene etc.) a se întâmpla, a se petrece. (< lat. producere)
(Marele dicţionar de neologisme)

prodúce vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. prodúc; part. prodús
(Dicţionar ortografic al limbii române)

prodúce, prodúc, vb. III (reg.) a duce din nou.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
PRODÚCE vb. 1. v. fabrica. 2. v. confecţiona. 3. v. turna. 4. v. rodi. 5. a da, a face. (Solul ~ rod bogat.) 6. a rodi, (înv. şi pop.) a odrăsli. (O regiune care ~ multe grâne.) 7. v. aduce. 8. v. degaja. 9. v. emite. 10. a scoate. (Potcoavele ~ scântei.) 11. v. provoca. 12. a cauza, a pricinui, a provoca, (pop.) a căşuna, (înv.) a trage. (A ~ cuiva un necaz.) 13. a aduce, a cauza, a pricinui, a provoca. (A ~ mari daune statului.) 14. v. stârni. 15. a isca, a naşte, a provoca, a ridica, a stârni. (Cartea a ~ multe discuţii.) 16. v. suscita. 17. a (se) face, a (se) provoca, a (se) stârni. (S-a ~ mare vâlvă.) 18. a lăsa, a provoca. (S-a ~ o vie impresie.) 19. a apărea, a interveni, a se ivi, a se întâmpla, a surveni. (S-a ~ o schimbare.) 20. a apărea, a se isca, a se ivi, a începe, a se porni, a se stârni, (înv. şi reg.) a se scociorî, (fig.) a se naşte. (S-a ~ din senin o furtună.) 21. v. întâmpla. 22. v. surveni. 23. v. înfăptui.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A produce ≠ a consuma
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro prod produ produc

Cuvinte se termină cu literele: ce uce duce oduce roduce