productivitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

productivitate

[Sinonime]
PRODUCTIVITÁTE s.f. Capacitatea sau însuşirea de a fi productiv; capacitatea de a produce (mult); randament. ♢ Productivitatea muncii = eficienţă a muncii exprimată prin raportul dintre cantitatea de produse realizată şi volumul de muncă consumat. ♦ Capacitatea unor sufixe, prefixe, elemente de compunere etc. de a forma (numeroase) derivate, compuse etc. ♦ Capacitatea unor cuvinte de a forma (multe) sensuri sau derivate noi. ♦ Capacitatea unor conjugări de a se îmbogăţi mereu. – Din fr. productivité.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PRODUCTIVITÁT//E f. 1) Caracter productiv. 2) Capacitatea de a produce bunuri materiale. ♢ ~ea muncii eficienţa muncii oamenilor în procesul de producţie, exprimată prin raportul dintre consumul de muncă şi cantitatea de producţie realizată într-o unitate de timp. /<fr. productivité
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PRODUCTIVITÁTE s.f. Însuşirea de a fi productiv; rodnicie, randament. ♦ Productivitate a muncii = cantitatea de produse obţinute în procesul muncii de un lucrător într-o perioadă de timp determinată şi într-un sector determinat al activităţii sociale. [Cf. fr. productivité].
(Dicţionar de neologisme)

PRODUCTIVITÁTE s. f. 1. însuşirea de a fi productiv; randament, eficienţă. o ă muncii = cantitatea de produse obţinute în procesul muncii de un lucrător într-o perioadă de timp determinată; eficienţa cu care este cheltuită o anumită cantitate de muncă în procesul de producţie. 2. capacitate a unor cuvinte de a forma sensuri sau derivate noi. (< fr. productivité)
(Marele dicţionar de neologisme)

productivitáte s. f., g.-d. art. productivităţii
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PRODUCTIVITÁTE s. 1. randament. (Sporirea ~ăţii la ha.) 2. eficacitate, eficienţă. (~ muncii.) 3. v. fertilitate. 4. eficacitate, randament.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro prod produ produc

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate vitate