profesionale dex - definiţie, sinonime, conjugare

profesionale

[Sinonime]
PROFESIONÁL, -Ă, profesionali, -e, adj. Care ţine de o profesiune, privitor la o profesiune; care este legat de o profesiune. ♢ Secret profesional = informaţie pe care o deţine cineva graţie profesiunii sale şi pe care nu are dreptul să o divulge nimănui. Învăţământ profesional = învăţământ pentru pregătirea şi pentru specializarea muncitorilor calificaţi. Boală profesională = boală specifică unei profesiuni sau provocată de o anumită profesiune. ♦ (Adverbial) Cu obişnuinţa unui profesionist. [Pr.: -si-o-] – Din fr. professionnel.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROFESIONÁL ~ă (~i, ~e) Care ţine de o profesie; propriu unei profesii. ♢ Învăţământ ~ învăţământ pentru pregătirea muncitorilor calificaţi. Secret ~ informaţie pe care o deţin numai reprezentanţii unei profesii. Boală ~ă boală specifică unei profesiuni sau provocată de o profesiune. [Sil. -si-o-] /<fr. professionnel
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROFESIONÁL, -Ă adj. Referitor la o profesiune, legat de o profesiune. ♦ Secret profesional = informaţie pe care o deţine cineva, legată de profesiunea sa, şi pe care nu are dreptul s-o divulge; şcoală profesională = şcoală medie tehnică care pregăteşte cadre de muncitori calificaţi. // adv. Cu obişnuinţa unui profesionist. [Pron. -si-o-. / cf. fr. professionnel].
(Dicţionar de neologisme)

PROFESIONÁL, -Ă I. adj. referitor la o profesiune, legat de o profesiune. o secret ~ = informaţie pe care o deţine cineva, legată de profesiunea sa; şcolă ~ă = instituţie de învăţământ care pregăteşte cadre de muncitori calificaţi. II. adv. cu obişnuinţa unui profesionist. (< fr. professionnel)
(Marele dicţionar de neologisme)

profesionál adj. m. (sil. -si-o-), pl. profesionáli; f. sg. profesionálă, pl. profesionále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SOCIAL-PROFESIONÁL adj. socioprofesional.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro prof profe profes

Cuvinte se termină cu literele: le ale nale onale ionale