profila dex - definiţie, sinonime, conjugare
PROFILÁ, profilez, vb. I. 1. Refl. A ieşi în evidenţă; a se reliefa, a se contura. 2. Tranz. A stabili obiectivul de bază al producţiei unei întreprinderi, al activităţii unei instituţii, organizându-le în mod corespunzător. 3. Tranz. A lamina un drug de metal, dându-i un profil uniform pe toată lungimea lui. ♦ P. gener. A fasona, a prelucra un obiect sau un material pentru a-i da un anumit profil. – Din fr. profiler.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PROFIL//Á ~éz tranz. 1) A face să se profileze; a contura; a desena; a zugrăvi. 2) (întreprinderi, instituţii) A caracteriza stabilind profilul. /<fr. profiler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PROFIL//Á pers. 3 se ~eáză intranz. A-şi delimita bine profilul; a se închega în contururi precise; a se contura; a se desena; a se zugrăvi; a se delimita. /<fr. profiler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROFILÁ vb. I. 1. tr., refl. A (se) înfăţişa în profil; a (se) reliefa. 2. tr. A organiza într-un anumit fel (o instituţie, o întreprindere etc.). 3. tr. A lamina o bară metalică dându-i un profil uniform în lungime. [< fr. profiler].
(Dicţionar de neologisme)

PROFÍLĂ s.f. (Bot.) Bractee mică; bracteolă. [< fr. profile, it. profilo].
(Dicţionar de neologisme)

PROFILÁ vb. I. tr., refl. 1. a (se) înfăţişa în profil; a (se) reliefa, a (se) contura. 2. a face să iasă, a ieşi în evidenţă. 3. a (se) specializa într-un anumit domeniu. II. tr. 1. a organiza într-un anumit fel (o instituţie, o întreprindere etc.). 2. a lamina o bară metalică dându-i un profil uniform în lungime. ♢ a fasona un obiect, un material pentru a-i da un anumit profil. (< fr. profiler)
(Marele dicţionar de neologisme)

PROFÍLĂ s. f. bracteolă. (< fr. profile)
(Marele dicţionar de neologisme)

profilá vb., ind. prez. 1 sg. profiléz, 3 sg. şi pl. profileáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PROFILÁ vb. 1. a se contura, a se delimita, a se desena, a se desluşi, a se distinge, a se evidenţia, a se preciza, a se proiecta, a se reliefa. (Acum imaginea ei se ~ în lumina asfinţitului.) 2. v. configura. 3. v. specializa.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro prof profi profil

Cuvinte se termină cu literele: la ila fila ofila rofila