prognoză dex - definiţie, sinonime, conjugare
PROGNÓZĂ, prognoze, s.f. Prevedere a desfăşurării în timp a unui fenomen, a unui proces etc., bazată pe studiul împrejurărilor care îi determină apariţia şi evoluţia; prevedere a valorilor pe care le vor lua în viitor unele mărimi din prezent; p. ext. pronostic. – Din fr. prognose, germ. Prognose.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROGNOZÁ, prognozez, vb. I. Tranz. A elabora o prognoză; a prevedea. – Din prognoză.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROGNÓZ//Ă ~e f. Ipoteză emisă asupra posibilităţilor de desfăşurare a unor evenimente, acţiuni sau fenomene, bazată pe cunoaşterea împrejurărilor care le generează; pronostic. ♢ ~ meteorologică timpul care se prevede pentru o anumită perioadă; timpul probabil. /<fr. prognose, germ. Prognose
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A PROGNOZ//Á ~éz tranz. (evenimente sau fenomene viitoare) A stabili printr-o prognoză. /Din prognoză
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROGNÓZĂ s.f. 1. Previziune, prevedere bazată pe date ştiinţifice; (p. ext.) pronostic. ♦ Text în care se arată modul cum va evolua vremea într-un anumit interval de timp. 2. Anticipare a desfăşurării în viitor a unor fenomene şi procese din domeniul economiei, tehnologiei, ştiinţei, societăţii în ansamblul ei etc., plecând de la experienţa anterioară şi folosind metode şi tehnici necesare obţinerii de cunoştinţe privind evoluţia acestora într-o perspectivă mai îndepărtată. 3. Prevedere a apariţiei unor boli criptogamice sau a unor dăunători ai plantelor în vederea luării din timp a măsurilor de combatere. [Cf. fr. prognose, lat., gr. prognosis < pro – înainte, gnosis – cunoaştere].
(Dicţionar de neologisme)

PROGNÓZĂ s. f. 1. previziune, anticipare a evoluţiei viitoare a fenomenelor, bazată pe date ştiinţifice; (p. ext.) pronostic. ♢ text în care se arată modul cum va evolua vremea într-un anumit interval de timp. 2. parte a ştiinţei conducerii, reprezentând activitatea pregătitoare pentru planificare, în determinarea tendinţelor şi perspectivelor dezvoltării diferitelor sfere de activitate. 3. prevedere a evoluţiei unei boli în conformitate cu diagnosticul, forma clinică şi stadiul acesteia; prognostic. (< fr. prognose, germ. Prognose)
(Marele dicţionar de neologisme)

PROGNOZÁ vb. tr. a elabora o prognoză; a prevedea. (după germ. prognostisieren)
(Marele dicţionar de neologisme)

prognóză s. f. (sil. mf. -gno-), g.-d. art. prognózei; pl. prognóze
(Dicţionar ortografic al limbii române)

prognozá vb., ind. prez. 1 sg. prognozéz, 3 sg. şi pl. prognozeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PROGNÓZĂ s. (MET.) previziune, pronostic. (~ asupra vremii.)
(Dicţionar de sinonime)

PROGNOZÁ vb. (MET.) a prevedea, a pronostica. (A ~ vremea pentru mâine.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro prog progn progno

Cuvinte se termină cu literele: za oza noza gnoza ognoza