programa dex - definiţie, sinonime, conjugare
PROGRÁMĂ, programe, s.f. (De obicei cu determinările „şcolară” sau „analitică”) Document şcolar care stabileşte volumul cunoştinţelor şi sistemul lor de predare pentru o anumită clasă ori an de studii şi la un anumit obiect de studiu, în cursul unui an de învăţământ. – Din rus. programma.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROGRAMÁ, programez, vb. I. Tranz. 1. A organiza o activitate potrivit unui program; a fixa, a stabili un program conform căruia urmează să se desfăşoare o activitate; a cuprinde pe cineva sau ceva într-un program de activitate. 2. A planifica pe cineva la o anumită dată pentru rezolvarea unei probleme. 3. A introduce un program (5) într-un calculator în vederea rezolvării unei probleme. – Din fr. programmer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROGRÁM//Ă ~e f. Expunere sumară a conţinutului unui obiect de studiu şi a sistemului lui de predare. ~ şcolară. ~ analitică. /<fr. programme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A PROGRAM//Á ~éz tranz. 1) (acţiuni sau activităţi) A prevedea din timp, elaborând un program. 2) (perioade de timp) A repartiza potrivit unui program. 3) (materiale, date etc.) A supune codificării pentru a putea introduce în maşina electronică de calcul. /<fr. programmer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROGRÁMĂ s.f. 1. V. program. 2. Programă analitică = prezentare în scris a obiectelor şi capitolelor fiecărei discipline predate într-o instituţie de învăţământ. [< fr. programme].
(Dicţionar de neologisme)

PROGRAMÁ vb. I. tr. A stabili un program de activitate; a fixa o anumită acţiune. [Cf. it. programmare, fr. programmer].
(Dicţionar de neologisme)

PROGRÁMĂ s. f. ~ analitică = prezentare în scris a obiectelor şi capitolelor fiecărei discipline predate într-o instituţie de învăţământ. (< rus. programma)
(Marele dicţionar de neologisme)

PROGRAMÁ vb. tr. 1. a stabili, a fixa un program (1). 2. a planifica la o anumită dată. 3. a introduce un program (4). 4. a include într-un program. (< fr. programmer)
(Marele dicţionar de neologisme)

prográmă (analitică) s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. prográmei; pl. prográme
(Dicţionar ortografic al limbii române)

programá vb. (sil. -gra-), ind. prez. 1 sg. programéz, 3 sg. şi pl. programeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PROGRAMÁ vb. a planifica. (Când vrei să te ~?)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro prog progr progra

Cuvinte se termină cu literele: ma ama rama grama ograma