programare dex - definiţie, sinonime, conjugare
PROGRAMÁ, programez, vb. I. Tranz. 1. A organiza o activitate potrivit unui program; a fixa, a stabili un program conform căruia urmează să se desfăşoare o activitate; a cuprinde pe cineva sau ceva într-un program de activitate. 2. A planifica pe cineva la o anumită dată pentru rezolvarea unei probleme. 3. A introduce un program (5) într-un calculator în vederea rezolvării unei probleme. – Din fr. programmer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROGRAMÁRE, programări, s.f. Acţiunea de a programa şi rezultatul ei. ♦ Operaţia de elaborare a programului în vederea rezolvării unei probleme la calculatorul electronic. – V. programa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PROGRAM//Á ~éz tranz. 1) (acţiuni sau activităţi) A prevedea din timp, elaborând un program. 2) (perioade de timp) A repartiza potrivit unui program. 3) (materiale, date etc.) A supune codificării pentru a putea introduce în maşina electronică de calcul. /<fr. programmer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROGRAM//ÁRE ~ări f. 1) v. A PROGRAMA. 2) Operaţia de elaborare a unei programe la calculatorul electronic. /v. a programa
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROGRAMÁ vb. I. tr. A stabili un program de activitate; a fixa o anumită acţiune. [Cf. it. programmare, fr. programmer].
(Dicţionar de neologisme)

PROGRAMÁRE s.f. Acţiunea de a programa şi rezultatul ei; (spec.; fin.) hârtie prin care se atestă că s-a programat ceva. ♦ Ramură a matematicilor aplicate care studiază principiile şi metodele de rezolvare a problemelor cu ajutorul calculatoarelor electronice. ♦ Operaţia de elaborare a programului în vederea rezolvării unei probleme la calculatorul electronic. [< programa].
(Dicţionar de neologisme)

PROGRAMÁ vb. tr. 1. a stabili, a fixa un program (1). 2. a planifica la o anumită dată. 3. a introduce un program (4). 4. a include într-un program. (< fr. programmer)
(Marele dicţionar de neologisme)

PROGRAMÁRE s. f. 1. acţiunea de a programa; operaţia de elaborare a programului în vederea rezolvării unei probleme la calculatorul electronic. 2. ramură a matematicii aplicate care studiază principiile şi metodele de rezolvare pentru probleme de optimizare ce apar în planificare. o ~ liniară = cea mai simplă formă a programării matematice, care se ocupă cu studiul problemelor de maximizare sau minimizare a unei funcţii liniare cu mai multe variabile. (< programa)
(Marele dicţionar de neologisme)

programá vb. (sil. -gra-), ind. prez. 1 sg. programéz, 3 sg. şi pl. programeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

programáre s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. programării; pl. programări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PROGRAMÁ vb. a planifica. (Când vrei să te ~?)
(Dicţionar de sinonime)

PROGRAMÁRE s. planificare. (~ cuiva la analize.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro prog progr progra

Cuvinte se termină cu literele: re are mare amare ramare