programe dex - definiţie, sinonime, conjugare
PROGRÁM, programe, s.n. 1. Plan de activitate în care sunt stabilite (în ordinea desfăşurării lor) etapele propuse pentru o perioadă dată; desfăşurare a activităţii (individuale, dintr-o instituţie) după un astfel de plan. 2. Expunere (scrisă) a principiilor, scopurilor etc. unei organizaţii politice, sociale, culturale etc. 3. Programă. 4. Ordinea după care se desfăşoară o emisiune de radio sau de televiziune, un spectacol etc.; ansamblul părţilor unei asemenea emisiuni, ale unui spectacol etc. ♦ Foaie de hârtie, publicaţie, broşură în care este prezentat un program (4). 5. Ansamblu de instrucţiuni codate, folosit de un calculator pentru rezolvarea unei probleme. – Din fr. programme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROGRÁMĂ, programe, s.f. (De obicei cu determinările „şcolară” sau „analitică”) Document şcolar care stabileşte volumul cunoştinţelor şi sistemul lor de predare pentru o anumită clasă ori an de studii şi la un anumit obiect de studiu, în cursul unui an de învăţământ. – Din rus. programma.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROGRÁM ~e n. 1) Plan de activitate, întocmit după etape. 2) Ansamblu de principii, de scopuri şi de sarcini, care privesc activitatea unui partid politic, a unui guvern sau a unei organizaţii obşteşti. 3) Conţinut al unei reprezentaţii (de teatru, de concert, de radio etc.). 4) Publicaţie în care este prezentat conţinutul unei asemenea reprezentaţii. 5) Ansamblu de instrucţiuni codate cu ajutorul cărora un calculator electronic rezolvă o problemă dată. /<fr. programme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROGRÁM//Ă ~e f. Expunere sumară a conţinutului unui obiect de studiu şi a sistemului lui de predare. ~ şcolară. ~ analitică. /<fr. programme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROGRÁM s.n. 1. Plan de activitate cuprinzând de obicei etapele propuse pentru o anumită perioadă; desfăşurarea activităţii după un asemenea plan. ♦ Orar. 2. Foaie de hârtie, afiş, scriere (distribuită) prin care se anunţă un spectacol, amănunte în legătură cu o reprezentaţie etc. ; totalitatea numerelor unui spectacol, ceea ce cuprinde un spectacol. ♦ Ansamblu de mesaje (ştiri, informaţii, muzică etc.) destinat difuzării prin reţeaua de radio şi televiziune. 3. Expunerea scrisă a principiilor, a ţelurilor urmărite şi a mijloacelor preconizate pentru realizarea lor, ale unui partid politic, ale unei organizaţii etc. 4. Ansamblu algoritmic al instrucţiunilor necesare rezolvării unei probleme la un calculator electronic. [Pl. -me, -muri, var. programă (1) [în DN] s.f. / < fr. programme, it. programme, cf. lat. programma – scriere publică].
(Dicţionar de neologisme)

PROGRÁMĂ s.f. 1. V. program. 2. Programă analitică = prezentare în scris a obiectelor şi capitolelor fiecărei discipline predate într-o instituţie de învăţământ. [< fr. programme].
(Dicţionar de neologisme)

PROGRÁM s. n. 1. plan de activitate cuprinzând etapele propuse pentru o anumită perioadă; desfăşurarea activităţii după un anumit plan. ♢ orar. 2. foaie de hârtie, broşură care prezintă amănunte în legătură cu un spectacol; ordinea în care se desfăşoară o emisiune de radio şi tv. 3. expunere scrisă a principiilor, a ţelurilor urmărite şi a mijloacelor preconizate pentru realizarea lor ale unui partid politic, ale unei organizaţii, ale unui guvern. 4. (inform.) ansamblu de instrucţiuni codate necesare unui calculator, unei operaţii automate. (< fr. programme, germ. Programm)
(Marele dicţionar de neologisme)

PROGRÁMĂ s. f. ~ analitică = prezentare în scris a obiectelor şi capitolelor fiecărei discipline predate într-o instituţie de învăţământ. (< rus. programma)
(Marele dicţionar de neologisme)

prográm s. n. (sil. -gram), pl. prográme
(Dicţionar ortografic al limbii române)

prográmă (analitică) s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. prográmei; pl. prográme
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PROGRÁM s. I. v. orar. II. (POL.) v. platformă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro prog progr progra

Cuvinte se termină cu literele: me ame rame grame ograme