proiecție dex - definiţie, sinonime, conjugare

proiecție

[Sinonime]
PROIÉCŢIE, proiecţii, s.f. 1. Operaţie geometrică de reprezentare a unui obiect în spaţiu, a unei figuri etc. pe o dreaptă, pe un plan; (concr.) corp, figură obţinută prin această operaţie. ♢ Proiecţie cartografică = procedeu de reprezentare pe o hartă a suprafeţei pământului sau a unei porţiuni din suprafaţa pământului. 2. Reproducere pe ecran a imaginilor înregistrate pe un film transparent, cu ajutorul unui fascicul luminos. ♢ Aparat de proiecţie = aparat care serveşte la proiectarea pe un ecran a imaginilor de pe o peliculă cinematografică şi la reproducerea sunetelor înregistrate pe pista sonoră. [Pr.: pro-iec-. – Var.: proiecţiúne s.f.] – Din fr. projection, lat. projectio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROIÉCŢI//E ~i f. 1) Operaţie geometrică de reprezentare a unui obiect din spaţiu pe un plan sau pe o dreaptă (prin ducerea perpendicularelor din toate punctele acestuia). ♢ ~ cartografică mijloc matematic de reprezentare plană a suprafeţei terestre sau a unei părţi din ea în scopul întocmirii hărţilor. 2) Figură obţinută printr-o asemenea operaţie. 3) v. A PROIECTA şi A SE PROIECTA. ♢ Aparat de ~ aparat pentru proiectarea imaginilor de pe o peliculă cinematografică pe ecran. [G.-D. proiecţiei; Sil. -iec-ţi-e] /<fr. projection, lat. projectio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROIÉCŢIE s.f. 1. Imagine plană a unui obiect din spaţiu, realizată potrivit anumitor reguli geometrice. ♦ Operaţie prin care se obţine o astfel de imagine. ♦ Proiecţie cartografică = reprezentare a (unei regiuni a) scoarţei Pământului pe o hartă. 2. Reprezentare pe un ecran cu ajutorul unui focar luminos a imaginilor înregistrate pe un film. [Gen. -iei, var. proiecţiune s.f. / cf. fr. projection, lat. proiectio].
(Dicţionar de neologisme)

PROIÉCŢIE s. n. 1. imagine plană a unui obiect din spaţiu, potrivit anumitor reguli geometrice; operaţie prin o asemenea imagine. o ~ cartografică = reprezentare a (unei regiuni a) scoarţei Pământului pe o hartă. 2. reprezentare pe un ecran cu ajutorul unui fascicul luminos a imaginilor înregistrate pe un film. 3. (psih.) mecanism prin care fiinţa umană transpune în activităţile sale propria personalitate. ♢ (psihan.) mecanism prin care bolnavul atribuie unei alte persoane propriile-i sentimente şi motivaţii. (după fr. projection, lat. proiectio)
(Marele dicţionar de neologisme)

proiécţie s. f. (sil. -iec-ţi-e), art. proiécţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. proiécţiei; pl. proiécţii, art. proiécţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PROIÉCŢIE s. 1. (rar) proiectare. (Cabină de ~.) 2. oglindire, reflectare. (Ieronim e ~ idealizată a lui Eminescu însuşi.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro proi proie proiec

Cuvinte se termină cu literele: ie tie ctie ectie iectie