proiecta dex - definiţie, sinonime, conjugare
PROIECTÁ, proiectez, vb. I. 1. Tranz. A face un proiect (1); a intenţiona, a plănui. 2. Tranz. A elabora un proiect (3). 3. Tranz. A face o proiecţie (1), a reprezenta schematic un corp pe o suprafaţă sau pe un plan, după anumite reguli geometrice. 4. Refl. A se profila, a se contura. 5. Tranz. A trimite pe o suprafaţă un fascicul de raze, de particule, o succesiune de imagini cinematografice etc. 6. Tranz. A arunca (cu forţă) un corp solid; a împrăştia cu presiune un lichid sau o pulbere. [Pr.: pro-iec-] – Din proiect (după fr. projeter).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PROIECT//Á ~éz tranz. 1) (acţiuni) A intenţiona să realizeze. Mi-am ~at pe azi să vizionez un film. 2) (activităţi, acţiuni) A prevedea din timp, elaborând un proiect. 3) (raze, particule elementare, imagini) A trimite pe o suprafaţă. 4) (corpuri solide) A arunca cu forţa într-o anumită direcţie. 5) (lichide sau materiale pulverulente) A împrăştia sub presiune. 6) A face să se proiecteze. /Din proiect
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PROIECT//Á pers. 3 se ~eáză intranz. A se reflecta pe o suprafaţă oarecare. /Din proiect
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROIECTÁ vb. I. tr. 1. A plănui, a avea de gând. 2. (Tehn.) A întocmi un proiect pentru o construcţie etc. 3. (Mat.) A reprezenta un corp pe o suprafaţă potrivit anumitor reguli. ♦ refl. A se desena, a se profila, a se contura. ♦ A reproduce pe ecran imaginile înregistrate pe un film (cinematografic). 4. A arunca cu forţă un corp; a împrăştia cu presiune un lichid sau un material pulverulent. ♦ A trimite un fascicul de raze de lumină. [Pron. pro-iec-. / cf. fr. projeter, it. proiettare, lat. proicere – a arunca].
(Dicţionar de neologisme)

PROIECTÁ vb. I. tr. 1. a plănui, a intenţiona, a avea de gând. 2. a întocmi un proiect (3). 3. a face o proiecţie (1), a reprezenta schematic un corp pe o suprafaţă potrivit anumitor reguli. ♢ a reproduce pe ecran imaginile înregistrate pe un film (cinematografic). 4. a arunca cu forţă un corp; a împrăştia cu presiune un lichid, un material pulverulent. ♢ a trimite un fascicul de raze de lumină. II. tr., refl. a (se) reflecta, a (se) profila, a (se) contura. (după fr. projeter)
(Marele dicţionar de neologisme)

proiectá vb. (sil. -iec-), ind. prez. 1 sg. proiectéz, 3 sg. şi pl. proiecteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PROIECTÁ vb. 1. v. intenţiona. 2. v. inventa. 3. v. preconiza. 4. v. profila. 5. v. oglindi. 6. v. rula. 7. a arunca, a azvârli, a propulsa, a zvârli. (A ~ ceva în spaţiu.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro proi proie proiec

Cuvinte se termină cu literele: ta cta ecta iecta oiecta