propagare dex - definiţie, sinonime, conjugare
PROPAGÁ, propag, vb. 1.1. Tranz. şi refl. A (se) răspândi, a (se) împrăştia, a (se) transmite. 2. Tranz. Spec. A răspândi, a propovădui, a populariza o idee, o doctrină, o învăţătură. – Din fr. propager, lat. propagare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROPAGÁRE, propagări, s.f. Acţiunea de a (se) propaga şi rezultatul ei. – V. propaga.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PROPAGÁ propág tranz. 1) A face să se propage; a răspândi; a difuza; a transmite. 2) (idei, publicaţii, concepţii etc.) A face cunoscut unui cerc mai larg de persoane; a răspândi în rândul maselor largi; a populariza; a propovădui. /<fr. propager, lat. propagare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PROPAGÁ pers. 3 se propágă intranz. 1) (despre lumină, sunete, căldură, mirosuri, boli etc.) A cuprinde spaţii tot mai largi; a se împrăştia în toate părţile; a se răspândi; a se difuza; a se degaja. 2) (despre informaţii, publicaţii etc.) A trece de la unul la altul; a deveni cunoscut unui cerc larg; a se răspândi. /<fr. propager, lat. propagare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROPAGÁ vb. I. tr., refl. A (se) răspândi, a (se) populariza. ♦ A (se) transmite; a (se) împrăştia. [P.i. propág. / < lat. propagare, cf. fr. propager].
(Dicţionar de neologisme)

PROPAGÁRE s.f. 1. Acţiunea de a (se) propaga şi rezultatul ei; răspândire, transmitere; propagaţie. 2. Fenomen fonetic constând în transmiterea parţială a vibraţiilor unui sunet dintr-un cuvânt şi în repetarea sunetului în alt cuvânt. [< propaga].
(Dicţionar de neologisme)

PROPAGÁ vb. I. tr., refl. a (se) răspândi, a (se) transmite, a (se) populariza. II. refl. (despre unde electromagnetice, căldură etc.) a se transmite în spaţiu şi în timp, a se împrăştia. (< fr. propager, lat. propagare)
(Marele dicţionar de neologisme)

propagá vb., ind. prez. 1 sg. propág, 3 sg. şi pl. propágă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

propagáre s. f., g.-d. art. propagării; pl. propagări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PROPAGÁ vb. 1. v. extinde. 2. (FIZ.) a se transmite. (Undele se ~ în spaţiu.) 3. a (se) difuza, a (se) duce, a (se) împrăştia, a (se) întinde, a (se) lăţi, v. răspândi. 4. a circula, a se extinde, a se împrăştia, a se întinde, a se lăţi, a se răspândi, a se transmite, (înv.) a se răşchira, a se tinde. (Zvonul se ~ din gură în gură.) 5. v. propovădui. 6. (BIS.) a predica, a propovădui, a răspândi, (înv.) a binevesti, a mărturisi, a povesti, a spune. (A ~ în lume creştinismul.) 7. a împrăştia, a răspândi, (livr.) a disemina, (fig.) a semăna. (~ discordia între ei.)
(Dicţionar de sinonime)

PROPAGÁ vb. v. înmulţi, prăsi, procrea, crea, reproduce.
(Dicţionar de sinonime)

PROPAGÁRE s. 1. v. difuzare. 2. v. răspândire. 3. îm-prăştiere, răspândire, (livr.) diseminare, (pop.) lăţire. (~ unor zvonuri mincinoase.) 4. v. propo-văduire. 5. (BIS.) predicare, propovăduire, răspândire, (înv.) mărturisire, mărturisitură. (~ unei credinţe.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro prop propa propag

Cuvinte se termină cu literele: re are gare agare pagare