proscripție dex - definiţie, sinonime, conjugare

proscripție

[Sinonime]
PROSCRÍPŢIE, proscripţii, s.f. 1. (În Roma antică) Punere în afară de lege sau osândire la moarte a cuiva, fără forme de judecată, pentru infracţiuni politice. ♢ Listă de proscripţie = listă afişată care cuprindea numele persoanelor declarate în afara legii. 2. Pedeapsă la care autoritatea publică supunea pe cineva pentru o vină politică; izgonire din patrie, exil, surghiun. – Din lat. proscriptio, fr. proscription.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROSCRÍPŢI//E ~i f. v. A PROSCRIE. ♢ Listă de ~ listă afişată care cuprinde numele celor condamnaţi sau declaraţi în afara legii. /<lat. proscriptio, ~onis fr. proscription
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROSCRÍPŢIE s.f. 1. Procedeu de condamnare la moarte fără judecată, înscriind numele persoanei condamnate pe o listă care se afişa. 2. Izgonire din patrie; surghiun. [Gen. -iei, var. proscripţiune s.f. / cf. fr. proscription, lat. proscriptio].
(Dicţionar de neologisme)

PROSCRÍPŢIE s. f. (în Roma antică) punere în afara legii, condamnare la moarte sau la exil şi confiscarea averii fără forme judiciare, pentru infracţiuni politice, înscriind numele celui osândit pe o listă care se afişa. (< lat. proscriptio, fr. proscription)
(Marele dicţionar de neologisme)

proscrípţie s. f. (sil. -ţi-e; mf. -scrip-), art. proscrípţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. proscrípţiei; pl. proscrípţii, art. proscrípţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PROSCRÍPŢIE s. v. exil, exilare, pribegie, surghiun, surghiunire.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro pros prosc proscr

Cuvinte se termină cu literele: ie tie ptie iptie riptie