protază dex - definiţie, sinonime, conjugare

protază

[Sinonime]
PROTÁZĂ, protaze, s.f. 1. Partea întâi a unei perioade condiţionale, care cuprinde grupa propoziţiilor secundare şi care îndreaptă atenţia cititorului asupra consecinţelor care se enunţă în apodoză. 2. Partea de la început a unei drame antice, care cuprindea expunerea subiectului. – Din fr. protase. Cf. lat. p r o t a s i s.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROTÁZ//Ă ~e f. gram. (în opoziţie cu apodoză) 1) Grup de cuvinte sau de propoziţii secundare care constituie partea întâi a unei perioade. 2) Partea de la început a unei drame antice în care se expune subiectul. /<fr. protase
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROTÁZĂ s.f. 1. Prima parte a unei drame antice, care cuprinde expunerea subiectului. 2. Prima parte a unei perioade condiţionale, care cuprinde propoziţiile secundare, fiind strâns legată de cea de-a doua parte, numită apodoză. [< fr. protase, cf. lat. protasis].
(Dicţionar de neologisme)

PROTÁZĂ s. f. 1. prima parte a unei drame antice, expunerea subiectului. 2. prima parte a unei perioade condiţionale, cuprinzând propoziţiile secundare care îndreaptă atenţia asupra consecinţelor ce se anunţă în apodoză. (< fr. protase, lat., gr. protasis)
(Marele dicţionar de neologisme)

protáză s. f., g.-d. art. protázei; pl. protáze
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PROTÁZĂ s. v. premisă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro prot prota protaz

Cuvinte se termină cu literele: za aza taza otaza rotaza