proteză dex - definiţie, sinonime, conjugare
PROTÉZĂ, proteze, s.f. 1. Aparat sau piesă medicală care înlocuieşte un organ, un membru, o parte dintr-un membru amputat sau un conduct natural al corpului omenesc ori pe care se fixează o dantură falsă. ♦ Operaţie chirurgicală prin care se înlocuieşte un organ, un membru al corpului etc. printr-o proteză (1). 2. (Fon.) Apariţie accidentală a unei vocale la începutul unui cuvânt care începe cu o consoană, fără a se schimba înţelesul cuvântului. – Din fr. prothèse.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PROTÉZ//Ă ~e f. 1) Aparat sau piesă care înlocuieşte un organ sau un segment al acestuia din corpul omenesc. 2) Operaţie chirurgicală prin care se înlocuieşte un organ sau un segment al acestuia printr-un astfel de aparat. 3) lingv. Fenomen accidental de limbă constând în adăugarea unui sunet la începutul cuvântului, fără a-i produce schimbări în sens. /<fr. prothèse
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PROTÉZĂ s.f. 1. Aparat, piesă care înlocuieşte un organ (sau o parte dintr-un organ) al corpului. ♦ Înlocuire chirurgicală a unui organ cu o piesă artificială. 2. (Fon.) Adăugare a unui sunet la începutul unui cuvânt fără ca acesta să-şi schimbe înţelesul. [Var. prosteză s.f. / < fr. prothèse, cf. gr. prosthesis].
(Dicţionar de neologisme)

PROTÉZĂ s. f. 1. aparat, piesă medicală care înlocuieşte un membru sau (o parte dintr-) un organ al corpului. o ~ dentară = proteză pe care se fixează dantura falsă. 2. (fon.) adăugare a unui sunet la începutul unui cuvânt, fără ca acesta să-şi schimbe înţelesul. (< fr. prothèse, lat., gr. prosthesis)
(Marele dicţionar de neologisme)

protéză s. f., g.-d. art. protézei; pl. protéze
(Dicţionar ortografic al limbii române)

protezá vb., ind. prez. 1 sg. protezéz, 3 sg. şi pl. protezeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PROTÉZĂ s. 1. picior, (rar) pilug. (~ de lemn, a piciorului.) 2. placă. (~ dentară.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pro prot prote protez

Cuvinte se termină cu literele: za eza teza oteza roteza