răboj dex - definiţie, sinonime, conjugare
RĂBÓJ, răbojuri, s.n. 1. Bucată de lemn în formă cilindrică sau paralelipipedică pe care, în trecut, se însemnau, prin crestături, diferite calcule, socoteli (zilele de muncă, banii datoraţi, numărul vitelor etc.). ♢ Expr. A şterge de pe răboj = a da uitării; a ierta. (Reg.) A crede după răboj = a crede tot ce se spune. A(-şi) ieşi (sau a scoate pe cineva) din răboj (afară) = a (se) supăra. 2. (Pop.) Socoteală, calcul. Pierdusem răbojul timpului. ♢ Expr. A i se uita cuiva răbojul = a i se uita numărul anilor. 3. Crestătură făcută, ca semn distinctiv, la urechea unei vite. [Var.: răbúş s.n.] – Din bg., scr. raboš.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RĂBÓJ ~uri n. 1) înv. Bucată de lemn pe care se însemnau, prin crestături, diferite calcule (numărul de vite, de zile etc.). ♢ A da pe ~ a da pe datorie. A lua pe ~ a lua pe datorie. 2) înv. Crestătură sau ansamblu de semne făcute pe această bucată de lemn. 3) fig. Intindere pe care sunt lăsate urme. ~ul timpului. 4) pop. Calcul numeric. 5) Crestătură făcută la urechea unui animal domestic pentru a-l putea deosebi. /<bulg., sb. raboš
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

răbój (-oáje), s.n. – Tăbliţă de lemn în care se însemnau cu crestături părţile unei socoteli. – Var. Munt. răboş. Mold., Trans. răbuş. Mr. arăbuş, megl. răbuş. Sl., cf. bg., sb., cr. raboš, sb. rabuš, slov. rabuša, pol. rabuše (Cihac, II, 319; Conev 78), mag. rovas, cf. răvaş. Der. din sl. rabŭ „sclav”, cu suf. - (Lacea, Dacor., V, 401) nu pare probabilă fiindcă, după cum bine a văzut Cihac, trebuie să se pornească de la sl. rovŭ „crestătură”, cf. rofii.
(Dicţionarul etimologic român)

răbój s. n., pl. răbójuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
RĂBÓJ s. (reg.) răvaş. (Socoteală înscrisă la ~.)
(Dicţionar de sinonime)

RĂBÓJ s. v. calcul, calculare, răvar, socoteală, socotire, socotit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra rab rabo

Cuvinte se termină cu literele: oj boj aboj