răscumpărat dex - definiţie, sinonime, conjugare
RĂSCUMPĂRÁ, răscúmpăr, vb. I. Tranz. 1. A plăti preţul unui lucru vândut sau amanetat, pentru a-l readuce în proprietatea sa. ♦ A cumpăra un obiect de la cineva care îl cumpărase la rândul sau (oferind un suprapreţ). 2. A elibera o persoană din captivitate, din robie în schimbul unei sume de bani. 3. A lichida o obligaţie bănească, a achita echivalentul unei sume datorate. 4. A compensa, printr-o realizare ulterioară, o acţiune (dăunătoare) săvârşită; (despre realizări) a constitui o compensaţie. ♦ Fig. A ispăşi o greşeală făcută. – Răs- + cumpăra.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RĂSCUMPĂRÁT, -Ă, răscumpăraţi, -te, adj. 1. (Despre obiecte vândute sau amanetate) Readus în proprietate în urma achitării unei sume de bani. 2. (Despre persoane) Eliberat în schimbul unei sume de bani. – V. răscumpăra.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RĂSCUMPĂRÁ răscúmpăr tranz. 1) (lucruri vândute sau amanetate) A lua înapoi contra plată. 2) rar (captivi) A pune în libertate în schimbul unei sume. 3) (pierderi, cheltuieli etc.) A compensa prin ceva echivalent ca valoare; a răsplăti. 4) (greşeli, fapte rele) A ispăşi prin chinuri şi dureri. /răs- + a cumpăra
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

răscumpărá vb., ind. prez. 1 sg. răscúmpăr, 3 sg. şi pl. răscúmpără
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RĂSCUMPĂRÁ vb. 1. (înv.) a preacumpăra. (A ~ un obiect amanetat.) 2. (înv.) a scumpăra. (A ~ un prizonier, un rob.) 3. a răsplăti, a recompensa. (Rezultatul a ~ eforturile făcute.) 4. v. ispăşi. 5. v. mântui.
(Dicţionar de sinonime)

RĂSCUMPĂRÁ vb. v. răzbuna.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A răscumpăra ≠ a amaneta
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra ras rasc rascu rascum

Cuvinte se termină cu literele: at rat arat parat mparat