răsfăț dex - definiţie, sinonime, conjugare
RĂSFẮŢ, răsfăţuri, s.n. 1. Faptul de a (se) răsfăţa; mângâiere, alintare; (depr.) răzgâiere. 2. Desfătare, plăcere. 3. Huzur, belşug. – Din răsfăţa (derivat regresiv).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RĂSFĂŢÁ, răsfắţ, vb. I. 1. Tranz. A înconjura pe cineva cu dragoste, cu tandreţe exagerată; a alinta; a răzgâia. ♦ Refl. A se purta ca un copil alintat, dezmierdat exagerat; a face fasoane, mofturi; a se răzgâia. 2. Tranz. şi refl. A (se) înveseli, a (se) desfăta, a (se) delecta. 3. Refl. A ocupa un spaţiu mare, a se întinde. – Răs- + faţă.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RĂSFĂŢÁ răsfăţ tranz. (mai ales copii) A face să se răsfeţe; a răzgâia. /răs- + faţă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RĂSFĂŢÁ mă răsfăţ intranz. 1) (mai ales despre copii) A se alinta peste măsură; a se răzgâia. 2) A fi cuprins de plăcere şi de admiraţie; a se delecta; a se desfăta. 3) A se întinde în voie (ocupând un loc mai mare decât trebuie). /răs- + faţă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

răsfăţá (răsfăţát, răsfăţát), vb. – 1. A alinta, a dezmierda. – 2. A linguşi, a peria. – 3. (Refl.) A se desfăta, a huzuri, a se bucura de ceva. Origine incertă. Se consideră drept der. de la un lat. *re-ex-faciāre (Puşcariu 1442; REW 3130) sau direct de la faţă (Tiktin; Candrea), cu sensul iniţial de „a mîngîia faţa”; dar această der. nu este posibilă, dacă se are în vedere sensul luii ex-, cf. it. sfacciato. Mai probabil ar fi o var. de la desfăta, care are acelaşi sens, după paralelismul răsface = desface, răspica = despica etc.; pentru rezultatul tţ cf. a înfăţa. Der. răsfăţ, s.n. (desfătare, plăcere, orgie, desfrîu; alintare); răsfăţătură (var. înv. răsfăţăciune), s.f. (dezmierdare, alint). Din rom. provine săs. resfetsân.
(Dicţionarul etimologic român)

răsfăţ s. n., pl. răsfăţuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

răsfăţá vb., ind. prez. 1 sg. răsfăţ, 3 sg. şi pl. răsfáţă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RĂSFĂŢ s. v. alintare.
(Dicţionar de sinonime)

RĂSFĂŢ s. v. abundenţă, belşug, bogăţie, îmbelşugare, îndestulare, prisos.
(Dicţionar de sinonime)

RĂSFĂŢÁ vb. 1. v. alinta. 2. v. lăfăi. 3. v. delecta.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra ras rasf rasfa

Cuvinte se termină cu literele: at fat sfat asfat