răspândit dex - definiţie, sinonime, conjugare
RĂSPÂNDÍ, răspândesc, vb. IV. 1. Refl. (Despre lumină, căldură etc.) A se împrăştia în toate părţile sub formă de unde, emanaţii, vapori etc.; a se degaja. ♦ Tranz. A transmite, a propaga lumină, căldură etc. 2. Refl. (Despre ştiri, veşti, publicaţii) A se difuza, a deveni cunoscut. ♦ (Despre lichide) A se întinde pe o suprafaţă mare. 3. Refl. şi tranz. (Despre fiinţe) A porni sau a determina să pornească în direcţii diferite; a (se) răzleţi, a (se) împrăştia. – Din sl. rasponditi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RĂSPÂNDÍT, -Ă, răspândiţi, -te, adj. 1. Revărsat2, împrăştiat, întins2. 2. Cunoscut, frecvent, obişnuit. – V. răspândi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RĂSPÂND//Í ~ésc tranz. A face să se răspândească. /<sl. rasponditi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RĂSPÂND//Í se ~éşte intranz. 1) (despre lumină, căldură, sunete, mirosuri etc.) A cuprinde spaţii tot mai largi; a se propaga; a se difuza. 2) (despre idei, realizări, publicaţii, ştiri etc.) A trece de la unul la altul; a deveni cunoscut unui cerc larg; a se propaga. /<sl. rasponditi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RĂSPÂNDÍ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A RĂSPÂNDI şi A SE RĂSPÂNDI. 2) Care se întâlneşte des. Monedă larg ~tă. /v. a (se) răspândi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

răspîndí (răspândésc, răspândít), vb. – 1. A împrăştia, a extinde, a risipi. – 2. A propaga, a dezvalui. – Mr. arăspindescu, arăspîndire. Sl. raspąditi (Cihac, II, 255). Der. de la un lat. *re-expandῑreexpandĕre (Pascu, I, 38) este improbabilă. – Der. răspînditor, adj. (care răspîndeşte, care dezvăluie).
(Dicţionarul etimologic român)

răspândí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. răspândésc, imperf. 3 sg. răspândeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. răspândeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RĂSPÂNDÍ vb. 1. v. împrăştia. 2. a (se) împrăştia, a (se) răzleţi, a (se) risipi, (pop.) a (se) năsădi, (înv. şi reg.) a (se) sparge, a (se) spărgălui, (prin Olt. şi Ban.) a (se) sprânji, (înv.) a (se) scociorî, a (se) scodoli. (I s-a ~ întreaga turmă.) 3. a (se) împrăştia, a (se) prefira, a (se) presăra, a (se) răsfira, a (se) risipi. (A ~ nisip peste tot.) 4. a împrăştia, a presăra, a semăna, (rar) a scutura. (A ~ flori în calea cuiva.) 5. a (se) împrăştia, a (se) revărsa, a (se) risipi, a (se) vărsa. (Soarele ~ o căldură plăcută.) 6. a arunca, a da, a împrăştia. (Luna ~ sclipiri vii.) 7. a (se) difuza, a (se) împrăştia, a (se) revărsa. (Lumina se ~ în toate ungherele.) 8. a (se) difuza, a (se) duce, a (se) împrăştia, a (se) întinde, a (se) lăţi, a (se) propaga, a (se) transmite, (rar) a (se) vehicula, (înv.) a (se) povesti, a (se) vesti. (Ştirea s-a ~ peste tot.) 9. a circula, a se extinde, a se împrăştia, a se întinde, a se lăţi, a se propaga, a se transmite, (înv.) a se răşchira, a se tinde. (Zvonul s-a ~ din gură în gură.) 10. a difuza, a populariza, a propaga, a propovădui, (astăzi rar) a vulgariza, (fig.) a semăna. (A ~ o teorie.) 11. (BIS.) a predica, a propaga, a propovădui, (înv.) a binevesti, a mărturisi, a povesti, a spune. (~ în lume creştinismul.) 12. v. emana. 13. v. propaga. 14. v. extinde.
(Dicţionar de sinonime)

RĂSPÂNDÍT adj. 1. v. împrăştiat. 2. împrăştiat, prefirat, presărat, răsfirat, risipit. (Nisip ~ pe alei.) 3. v. cunoscut. 4. popularizat, propagat. (Cunoştinţe ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Răspândit ≠ nerăspândit,
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra ras rasp raspa raspan

Cuvinte se termină cu literele: it dit ndit andit pandit