rătează dex - definiţie, sinonime, conjugare
RATÁ, ratez, vb. I. 1. Tranz. A scăpa, a pierde o ocazie. 2. Tranz. A nu reuşi, a nu izbuti într-o împrejurare, a da greş. ♦ Refl. A nu reuşi să se afirme sau să realizeze ceva la nivelul posibilităţilor sale. 3. Intranz. (Despre arme de foc) A nu lua foc când este declanşată. – Din fr. rater.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RĂTEÁZĂ s.f. v. rătez.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RAT//Á ~éz 1. tranz. (ocazii) A nu folosi la timp. 2. intranz. (despre arme) A nu lua foc (după apăsarea pe trăgaci). /<fr. rater
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RAT//Á mă ~éz intranz. rar (despre persoane) A nu izbuti să se realizeze prin crearea unor valori reale; a suferi un eşec; a eşua. /<fr. rater
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RATÁ vb. I. 1. tr. A scăpa, a pierde o ocazie, a da greş. ♦ A nu reuşi, a nu izbuti în ceva. 2. intr. (Despre explozibile, arme de foc) A nu lua foc. [< fr. rater].
(Dicţionar de neologisme)

RATÁ vb. I. tr. a pierde o ocazie, a nu reuşi, a da greş. II. intr. (despre explozibile, arme de foc, proiectile) a nu lua foc. (< fr. rater)
(Marele dicţionar de neologisme)

RATÁ, ratéz, vb. I. 2. ♦ (Joc. sport.) Tranz. şi intranz. A eşua în încercarea de a realiza din poziţii favorabile un punct, un gol etc. pe parcursul meciului, datorită impreciziei tehnice, a stării de oboseală, a dezechilibrării, a grabei, a emoţiei etc.
(Alte dicţionare)

ratá vb., ind. prez. 1 sg. ratéz, 3 sg. şi pl. rateáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RATÁ vb. v. pierde.
(Dicţionar de sinonime)

RATĂ DE ASIGURÁRE s. v. primă de asigurare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra rat rate ratea rateaz

Cuvinte se termină cu literele: za aza eaza teaza ateaza