rătez dex - definiţie, sinonime, conjugare
RATÁ, ratez, vb. I. 1. Tranz. A scăpa, a pierde o ocazie. 2. Tranz. A nu reuşi, a nu izbuti într-o împrejurare, a da greş. ♦ Refl. A nu reuşi să se afirme sau să realizeze ceva la nivelul posibilităţilor sale. 3. Intranz. (Despre arme de foc) A nu lua foc când este declanşată. – Din fr. rater.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RĂTÉZ, răteze, s.n. Închizătoare primitivă de lemn sau de oţel în formă de limbă, pentru uşi, porţi sau ferestre; zăvor. [Var.: răteáză s.f.] – Din ucr. retjaz, magh. retesz.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RAT//Á ~éz 1. tranz. (ocazii) A nu folosi la timp. 2. intranz. (despre arme) A nu lua foc (după apăsarea pe trăgaci). /<fr. rater
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RAT//Á mă ~éz intranz. rar (despre persoane) A nu izbuti să se realizeze prin crearea unor valori reale; a suferi un eşec; a eşua. /<fr. rater
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RĂTÉZ ~e n. fam. Închizătoare primitivă, în formă de bară, cu care se încuie poarta, uşa sau obloanele; zăvor. /<ucr. retjazi, ung. retesz
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RATÁ vb. I. 1. tr. A scăpa, a pierde o ocazie, a da greş. ♦ A nu reuşi, a nu izbuti în ceva. 2. intr. (Despre explozibile, arme de foc) A nu lua foc. [< fr. rater].
(Dicţionar de neologisme)

RATÁ vb. I. tr. a pierde o ocazie, a nu reuşi, a da greş. II. intr. (despre explozibile, arme de foc, proiectile) a nu lua foc. (< fr. rater)
(Marele dicţionar de neologisme)

RATÁ, ratéz, vb. I. 2. ♦ (Joc. sport.) Tranz. şi intranz. A eşua în încercarea de a realiza din poziţii favorabile un punct, un gol etc. pe parcursul meciului, datorită impreciziei tehnice, a stării de oboseală, a dezechilibrării, a grabei, a emoţiei etc.
(Alte dicţionare)

ratá vb., ind. prez. 1 sg. ratéz, 3 sg. şi pl. rateáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

rătéz s. n., pl. rătéze
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RATÁ vb. v. pierde.
(Dicţionar de sinonime)

RATĂ DE ASIGURÁRE s. v. primă de asigurare.
(Dicţionar de sinonime)

RĂTÉZ s. v. clanţă, inel, ivăr, încuietoare, lanţ, ochi, verigă, za, zăvor.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra rat rate

Cuvinte se termină cu literele: ez tez atez