răzbun dex - definiţie, sinonime, conjugare
RĂZBÚN s.n. 1. (Înv.) Linişte, pace. 2. (Rar) Răzbunare. – Din răzbuna (derivat regresiv).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RĂZBUNÁ, răzbún, vb. I. I. 1. Refl. şi intranz. A-şi face singur dreptate, pedepsind pe cel de la care a suferit un rău, o nedreptate. ♦ A-şi vărsa focul, mânia, necazul pe cineva. 2. Tranz. A da satisfacţie cuiva care nu este în măsură să-şi facă singur dreptate, pedepsind în numele lui pe cel de la care a suferit un rău. ♦ A răscumpăra (4). II. (Pop.) 1. Refl. (La pers. 3) A se face vreme bună, a se lumina, a se însenina. ♦ (Despre nori) A se împrăştia. 2. Tranz. (În expr.) A răzbuna (pe cineva) de inimă sau (refl.) a i se răzbuna (cuiva) inima = a (se) înveseli. – Răz- + bun.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RĂZBUNÁ răzbún tranz. (acte de rea-credinţă) A trata cu răsplata cuvenită; a răsplăti. ~ ruşinea îndurată. /răz- + bun
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RĂZBUNÁ mă răzbún intranz. 1) A-şi da satisfacţie; a-şi face dreptate (pedepsind pe ofensator). 2) fig. (despre vreme) A se schimba în bine; a se însenina. /răz- + bun
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

răzbún s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

răzbuná vb., ind. prez. 1 sg. răzbún, 3 sg. şi pl. răzbúnă; conj. prez. 3 sg. şi pl. răzbúne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RĂZBÚN s. v. amânare, astâmpăr, calm, linişte, odihnă, pace, păsuială, păsuire, răgaz, răzbunare, răzbunic, repaus, străbunic, tihnă.
(Dicţionar de sinonime)

RĂZBUNÁ vb. 1. (înv.) a se izbândi. (S-a ~ crunt pe el.) 2. (înv.) a răscumpara. (A ~ sângele celui ucis.) 3. a pedepsi, (înv.) a răsplăti, (fig.) a spăla. (A ~ ruşinea îndurată.)
(Dicţionar de sinonime)

RĂZBUNÁ vb. v. ameliora, destrăma, îmbunătăţi, împrăştia, îndrepta, înfiripa, însănătoşi, însenina, întrema, înzdrăveni, lecui, limpezi, lumina, reface, restabili, ridica, risipi, spulbera, tămădui, vindeca.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra raz razb razbu

Cuvinte se termină cu literele: un bun zbun azbun