rafina dex - definiţie, sinonime, conjugare
RAFINÁ, rafinez, vb. I. 1. Tranz. A curăţa un produs de impurităţi, de substanţele străine pe care le conţine. 2. Tranz. A trata semifabricatele fibroase folosite în industria hârtiei în scopul separării, perierii şi hidratării fibrelor. 3. Tranz. şi refl. Fig. A (se) face mai fin, mai delicat, mai subtil. – Din fr. raffiner.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RAFIN//Á ~éz tranz. 1) (produse ali-mentare sau industriale) A curăţa de impu-rităţi. 2) (petrol) A separa de produsele conţi-nute (benzină, motorină, păcură etc.). 3) fig. A face să se rafineze; a face (mai) fin; a civiliza. /<fr. raffiner, germ. raffinieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RAFIN//Á mă ~éz intranz. A deveni (mai) fin; a căpăta fineţe; a căpăta gusturi alese, fine; a se civiliza; a se cizela; a se stila. /<fr. raffiner, germ. raffinieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RAFINÁ vb. I. 1. tr. A curăţa (o substanţă, un produs etc.) de corpurile străine pe care le conţine. 2. tr., refl. (Fig.) A (se) face mai subtil, mai delicat. [< fr. raffiner, it. raffinare].
(Dicţionar de neologisme)

RAFINÁ vb. I. tr. a curăţa o substanţă, un produs etc. de corpurile străine pe care le conţine. II. tr., refl. (fig.) a (se) face mai fin, mai delicat. (< fr. raffiner)
(Marele dicţionar de neologisme)

rafiná vb., ind. prez. 1 sg. rafinéz, 3 sg. şi pl. rafineáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RAFINÁ vb. v. civiliza.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra raf rafi rafin

Cuvinte se termină cu literele: na ina fina afina