rafinare dex - definiţie, sinonime, conjugare
RAFINÁ, rafinez, vb. I. 1. Tranz. A curăţa un produs de impurităţi, de substanţele străine pe care le conţine. 2. Tranz. A trata semifabricatele fibroase folosite în industria hârtiei în scopul separării, perierii şi hidratării fibrelor. 3. Tranz. şi refl. Fig. A (se) face mai fin, mai delicat, mai subtil. – Din fr. raffiner.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RAFINÁRE, rafinări, s.f. Acţiunea de a (se) rafina şi rezultatul ei; rafinaj. 1. Proces tehnologic prin care se îndepărtează impurităţile din unele substanţe (alcool, uleiuri, zahăr etc.), în scopul îmbunătăţirii calităţii lor. 2. Tratament al pastei de hârtie executat, de obicei, cu ajutorul rafinoarelor cu piatră, după procesul de fierbere. – V. rafina.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RAFIN//Á ~éz tranz. 1) (produse ali-mentare sau industriale) A curăţa de impu-rităţi. 2) (petrol) A separa de produsele conţi-nute (benzină, motorină, păcură etc.). 3) fig. A face să se rafineze; a face (mai) fin; a civiliza. /<fr. raffiner, germ. raffinieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RAFIN//Á mă ~éz intranz. A deveni (mai) fin; a căpăta fineţe; a căpăta gusturi alese, fine; a se civiliza; a se cizela; a se stila. /<fr. raffiner, germ. raffinieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RAFINÁ vb. I. 1. tr. A curăţa (o substanţă, un produs etc.) de corpurile străine pe care le conţine. 2. tr., refl. (Fig.) A (se) face mai subtil, mai delicat. [< fr. raffiner, it. raffinare].
(Dicţionar de neologisme)

RAFINÁRE s.f. Acţiunea de a (se) rafina şi rezultatul ei; rafinaj. ♦ Operaţia de defibrare fină a pastei din fibre de lemn pentru a obţine un grad de măcinare mai ridicat. [< rafina].
(Dicţionar de neologisme)

RAFINÁ vb. I. tr. a curăţa o substanţă, un produs etc. de corpurile străine pe care le conţine. II. tr., refl. (fig.) a (se) face mai fin, mai delicat. (< fr. raffiner)
(Marele dicţionar de neologisme)

RAFINÁRE s. f. 1. acţiunea de a (se) rafina; rafinaj. 2. operaţia de defibrare fină a pastei din fibre de lemn pentru a obţine un grad de măcinare mai ridicat. (< rafina)
(Marele dicţionar de neologisme)

rafiná vb., ind. prez. 1 sg. rafinéz, 3 sg. şi pl. rafineáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

rafináre s. f., g.-d. art. rafinării; pl. rafinări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RAFINÁ vb. v. civiliza.
(Dicţionar de sinonime)

RAFINÁRE s. 1. v. stilare. 2. fineţe, rafinament, subtilitate. (~ nuanţelor stilistice.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra raf rafi rafin rafina

Cuvinte se termină cu literele: re are nare inare finare