raion dex - definiţie, sinonime, conjugare

raion

[Sinonime]
RAIÓN, raioane, s.n. 1. Unitate teritorial-administrativă în România (între 1950 şi 1968) în cadrul unei regiuni sau a oraşului Bucureşti. 2. Parte a unui magazin unde se găsesc mărfuri de acelaşi fel. [Pr.: ra-ion] – Din (1) rus. raion, (2) fr. rayon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RA//IÓN ~ioáne n. 1) Unitate administrativ-teritorială în unele regiuni sau în oraşele mari. 2) fam. Porţiune de teritoriu indicată de cineva. În ~ionul aeroportului. 3) Secţie într-un magazin, unde se vând mărfuri dintr-o anumită grupă. ~ionul de jucării. [Sil. -ion] /< rus. raion, fr. rayon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

raión (raioáne), s.n. – 1. Secţie a unui magazin. – 2. District, circumscripţie. Fr. rayon, prin intermediul rus. raion.
(Dicţionarul etimologic român)

RAIÓN s.n. 1. Suprafaţă, teritoriu limitat de o anumită rază în raport cu un centru. ♦ Unitate teritorial-administrativă în care se împarte o regiune, un district sau un oraş mare în unele ţări. ♦ Fâşie de teren pe care acţionează o unitate militară în apărare. 2. Secţie a unui magazin unde se găsesc mărfuri de acelaşi fel. [Pron. ra-ion, pl. -oane. / < fr. rayon, rus. raion].
(Dicţionar de neologisme)

RAIÓN s. n. 1. suprafaţă, teritoriu limitat de o anumită rază în raport cu un centru. ♢ unitate teritorial-administrativă în care se împarte o regiune, un district sau un oraş mare. 2. (mil.) porţiune de teren în care se dispun forţe şi mijloace în vederea îndeplinirii unei misiuni de luptă. 3. secţie a unui magazin unde se găsesc mărfuri de acelaşi fel. (< /1/ rus. raion, fr. rayon)
(Marele dicţionar de neologisme)

raión s. n. (sil. -ion), pl. raioáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RAIÓN s. secţie. (~ de jucării, într-un magazin.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra rai raio

Cuvinte se termină cu literele: on ion aion