rambleiere dex - definiţie, sinonime, conjugare
RAMBLEIÁ, rambleiez, vb. I. Tranz. 1. A umple cu rambleu golurile rămase într-o mină în urma exploatării. 2. A executa un rambleu la o şosea sau la o cale ferată. [Pr.: -ble-ia] – Din fr. remblayer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RAMBLEIÉRE, rambleieri, s.f. Acţiunea de a rambleia şi rezultatul ei; rambleiaj. 1. Ansamblul operaţiilor de umplere cu steril, cu deşeuri rezultate de la prepararea substanţelor minerale utile, cu nisip, cu prundiş etc. a golurilor rămase în urma unor excavări subterane. 2. Ansamblul operaţiilor de executare a unei umpluturi de pământ sau a unui rambleu de drum sau de cale ferată. [Pr.: -ble-ie-] – V. rambleia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RAMBLE//IÁ ~iéz tranz. 1) (golurile dintr-o mină) A lichida, umplând cu rambleu. 2) A executa un rambleu necesar unei construcţii. /<fr. rembleyer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RAMBLEIÁ vb. I. tr. A face un rambleu pentru o şosea, o cale ferată etc. ♦ A umple cu rambleu golurile rămase într-o mină în urma exploatării. [Pron. -ble-ia., p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. remblayer].
(Dicţionar de neologisme)

RAMBLEIÉRE s.f. Acţiunea de a rambleia şi rezultatul ei; rambleiaj. [< rambleia].
(Dicţionar de neologisme)

RAMBLEIÁ vb. tr. 1. a face un rambleu (1) pentru o şosea, o cale ferată etc. 2. a umple cu rambleu (2) golurile rămase într-o mină în urma exploatării. (< fr. remblayer)
(Marele dicţionar de neologisme)

rambleiá vb. (sil. -ble-ia), ind. prez. 1 sg. rambleiéz, 3 sg. şi pl. rambleiáză, 1 pl. rambleiém; conj. prez. 3 sg. şi pl. rambleiéze; ger. rambleínd
(Dicţionar ortografic al limbii române)

rambleiére s. f. (sil. -ble-ie-), g.-d. art. rambleiérii; pl. rambleiéri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RAMBLEIÉRE s. v. rambleiaj.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra ram ramb rambl ramble

Cuvinte se termină cu literele: re ere iere eiere leiere