rampă dex - definiţie, sinonime, conjugare

rampă

[Sinonime]
RÁMPĂ, rampe, s.f. 1. Platformă (la nivelul pardoselii unor vehicule) care înlesneşte încărcarea şi descărcarea mărfurilor; loc înălţat (lângă linia ferată) destinat încărcării şi descărcării mărfurilor. 2. Balustradă de lemn, de fier sau de piatră de-a lungul unei scări sau (rar) unui pod. ♦ Barieră. 3. Partea din faţă a unei scene de teatru unde sunt instalate luminile; rivaltă; p. gener. scenă. ♢ Expr. A chema la rampă = a cere, prin aplauze, ca artiştii să reapară pe scenă. A vedea lumina rampei = (despre piese de teatru) a intra în repertoriul unui teatru, a fi jucat în faţa publicului. 4. Porţiune înclinată faţă de orizontală a unui drum sau a unei căi ferate, parcursă în sensul urcării. 5. Lucrare minieră prin care se face legătura între galeria de transport a unui orizont şi un puţ de mină sau un plan înclinat. 6. (În sintagma) Rampă de lansare = platformă prevăzută cu dispozitive de orientare şi ghidare, folosite pentru lansarea avioanelor catapultate sau a rachetelor. – Din fr. rampe, germ. Rampe.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RÁMP//Ă ~e f. 1) Platformă situată la nivelul care înlesneşte operaţiile de încărcare şi de descărcare a unui vehicul. 2) Balustradă a unei scări sau a unui pod. 3) Partea din faţă a unei scene, unde sunt instalate aparatele de iluminare. ♢ A vedea lumina ~ei a fi jucat spectacolul în faţa publicului; a intra în repertoriul unui teatru. A chema la ~ a cere, prin aplauze, ca artiştii să revină pe scenă la sfârşitul spectacolului. 4) Porţiune înclinată a unui drum. 5) Excavaţie minieră de legătură între un puţ de extracţie şi galeria de transport. /<fr. rampe, germ. Rampe
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RÁMPĂ s.f. 1. Teren înclinat, privit în sensul în care urcă. ♦ Porţiune din traseul unei şosele pe care vehiculele circulă urcând. 2. Platformă amenajată în staţii pentru încărcarea şi descărcarea vagoanelor de cale ferată. ♢ Rampă de lansare = suport orientabil echipat cu diferite dispozitive de ghidare, de pe care se lansează avioanele catapultate sau unele rachete de luptă. 3. Balustradă la o scară. ♦ Barieră. 4. (Teatru) Partea din faţă a unei scene, unde sunt instalate luminile. ♢ A vedea lumina rampei = a intra în repertoriul unui teatru, a fi jucat în faţa publicului; a chema la rampă = a cere prin aplauze revenirea artiştilor pe scenă. 5. (Anat.) Compartiment din melcul urechii interne. [< fr. rampe].
(Dicţionar de neologisme)

RÁMPĂ s. f. 1. teren înclinat, privit în sensul în care urcă. ♢ porţiune din traseul unei căi ferate sau a unui drum în pantă urcătoare. 2. platformă amenajată în staţii pentru încărcarea şi descărcarea vagoanelor de cale ferată. o ~ de lansare = suport echipat cu diferite dispozitive de orientare şi ghidare de pe care se lansează avioanele catapultate sau rachetele. 3. balustradă la o scară sau la un pod. ♢ barieră. 4. partea din faţă a unei scene de teatru, unde sunt instalate luminile. o a vedea lumina ĕi = a intra în repertoriul unui teatru, a fi jucat în faţa publicului; a chema la ~ = a cere prin aplauze revenirea artiştilor pe scenă. 5. compartiment din melcul urechii interne; scală (2). (< fr. rampe, germ. Rampe)
(Marele dicţionar de neologisme)

rámpă s. f., g.-d. art. rámpei; pl. rámpe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RÁMPĂ s. 1. platformă. (~ de lansare.) 2. balustradă, parapet, parmaclâc, pălimar, rezemătoare, mână curentă, (rar) reazem, (Transilv. şi Munt.) plimbă, (Transilv.) strajă, (înv.) parmac. (~ la o scară.) 3. (TEATRU) rivaltă. (Actorii au ieşit la ~.)
(Dicţionar de sinonime)

RÁMPĂ s. v. barieră.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra ram ramp

Cuvinte se termină cu literele: pa mpa ampa