rapel dex - definiţie, sinonime, conjugare

rapel

RAPÉL, rapeluri, s.n. 1. Readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziţia iniţială, sub acţiunea greutăţii proprii ori a unor forţe elastice. 2. (Med.) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări şi a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea iniţială. 3. (În sintagma) Coborâre în rapel = coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă. [Pl. şi: rapele] – Din fr. rappel.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RAPÉL ~uri n. 1) Readucere la starea iniţială a unei piese sau a unui sistem tehnic. 2) med. Revaccinare făcută cu scopul de a prelungi imunitatea obţinută printr-o vaccinare anterioară. /<fr. rappel
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RAPÉL s.n. 1. Readucerea la poziţia iniţială a unei piese sau a unui sistem tehnic. 2. (Alpinism) Manevră de coardă care asigură coborârea celor mai dificile pasaje cu maximum de securitate. ♦ Coborâre în rapel = coborâre în alpinism a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă. 3. (Med.) Reînnoire a unui vaccin; repetare a unei manifestări sau a unei intervenţii. [Pl. -le, -luri. / < fr. rappel].
(Dicţionar de neologisme)

RAPÉL s. n. 1. readucere la poziţia iniţială a unei piese, a unui sistem tehnic. 2. (mar.) semnal de goarnă pentru rechemarea abordorilor pătrunşi pe o navă a adversarului. 3. (alp.) manevră de coardă care asigură coborârea celor mai dificile pasaje cu maximum de securitate. 4. reînnoire a unui vaccin; repetare a unei manifestări sau a unei intervenţii. (< fr. rappel)
(Marele dicţionar de neologisme)

rapél s. n., pl. rapéluri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ra rap rape

Cuvinte se termină cu literele: el pel apel