ratat dex - definiţie, sinonime, conjugare
RATÁ, ratez, vb. I. 1. Tranz. A scăpa, a pierde o ocazie. 2. Tranz. A nu reuşi, a nu izbuti într-o împrejurare, a da greş. ♦ Refl. A nu reuşi să se afirme sau să realizeze ceva la nivelul posibilităţilor sale. 3. Intranz. (Despre arme de foc) A nu lua foc când este declanşată. – Din fr. rater.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RATÁT, -Ă, rataţi, -te, adj. (Adesea substantivat) Care nu a izbutit să se afirme, să se realizeze, să creeze ceva de valoare. ♦ (Despre acţiuni) Nereuşit, neizbutit. – V. rata.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RAT//Á ~éz 1. tranz. (ocazii) A nu folosi la timp. 2. intranz. (despre arme) A nu lua foc (după apăsarea pe trăgaci). /<fr. rater
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RAT//Á mă ~éz intranz. rar (despre persoane) A nu izbuti să se realizeze prin crearea unor valori reale; a suferi un eşec; a eşua. /<fr. rater
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RATÁ vb. I. 1. tr. A scăpa, a pierde o ocazie, a da greş. ♦ A nu reuşi, a nu izbuti în ceva. 2. intr. (Despre explozibile, arme de foc) A nu lua foc. [< fr. rater].
(Dicţionar de neologisme)

RATÁT, -Ă adj. 1. Care a dat greş; nereuşit, neizbutit. 2. (Despre scriitori, artişti etc.; adesea s.) Care nu a izbutit să se afirme, să creeze ceva de valoare. [Cf. fr. raté].
(Dicţionar de neologisme)

RATÁ vb. I. tr. a pierde o ocazie, a nu reuşi, a da greş. II. intr. (despre explozibile, arme de foc, proiectile) a nu lua foc. (< fr. rater)
(Marele dicţionar de neologisme)

RATÁT, -Ă adj. 1. care a dat greş; nereuşit, neizbutit. 2. (despre oameni; şi s. m. f.) care nu a izbutit să se afirme. (< fr. raté)
(Marele dicţionar de neologisme)

RATÁ, ratéz, vb. I. 2. ♦ (Joc. sport.) Tranz. şi intranz. A eşua în încercarea de a realiza din poziţii favorabile un punct, un gol etc. pe parcursul meciului, datorită impreciziei tehnice, a stării de oboseală, a dezechilibrării, a grabei, a emoţiei etc.
(Alte dicţionare)

ratá vb., ind. prez. 1 sg. ratéz, 3 sg. şi pl. rateáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

ratát adj. m., pl. ratáţi; f. sg. ratátă, pl. ratáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RATÁ vb. v. pierde.
(Dicţionar de sinonime)

RATĂ DE ASIGURÁRE s. v. primă de asigurare.
(Dicţionar de sinonime)

RATÁT adj. 1. v. eşuat. 2. v. pierdut.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ra rat rata

Cuvinte se termină cu literele: at tat atat