rateu dex - definiţie, sinonime, conjugare

rateu

RATÉU, rateuri, s.n. 1. Defect în funcţionarea unor motoare datorită căruia arderea combustibilului se face incomplet, producând o explozie falsă, care nu poate pune motorul în mişcare; p. ext. pocnetul care însoţeşte falsa explozie. 2. Încercare nereuşită de a trage un foc de armă sau de a aprinde un explozibil. – Din fr. raté.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RATÉU ~ri n. 1) Defect în funcţionarea unui motor, care constă în arderea incompletă a combustibilului fără a dezvolta un lucru mecanic. 2) Explozie falsă produsă de un motor cu un asemenea defect. 3) Eşec de tragere a unei arme de foc sau de declanşare a unei explozii. /<fr. raté
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RATÉU s.n. 1. Neexplodare, neaprindere a unui proiectil, a unei arme de foc, a unui exploziv. 2. (Tehn.) Defect de funcţionare a unui motor cu explozie, care constă în arderea incompletă a combustibilului. [Pron. -teu. / < fr. raté].
(Dicţionar de neologisme)

RATÉU s. n. 1. neaprindere a pulberii unui proiectil; proiectil neexplodat. 2. defect în funcţionarea unui motor cu explozie, datorită arderii incomplete a combustibilului, care produce o falsă explozie. 3. (fam.) gafă. (< fr. raté)
(Marele dicţionar de neologisme)

ratéu s. n., art. ratéul; pl. ratéuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ra rat rate

Cuvinte se termină cu literele: eu teu ateu