RAVÁC s.n. 1. Must care se scurge de la sine din strugurii puşi în teasc (fără presare); vin superior obţinut din acest must; vin limpede, separat de drojdie, prin trecerea lui dintr-un butoi în altul; vin rămas neîngheţat dintr-un butoi expus la temperaturi joase. ♦ Vin obţinut din diverse fructe de munte. 2. Miere curată care se scurge din fagurii expuşi la soare. – Din tc. ravak.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)
RAVÁC n. 1) Must care se obţine din stru-gurii striviţi fără a fi daţi la teasc. 2) Vin care se obţine din acest must. 3) Miere care se scurge din fagurii expuşi la soare. /<turc. ravak
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)
răvác (-curi), s.n. – 1. Miere naturală. – 2. Primul must, care curge fără a distruge strugurii. – Var. ravac. Tc. ravak (Şeineanu, II, 300; Lokotsch 1710), cf. sb. ravak. – Der. răvăci, vb. (a pritoci vinul), probabil cuvînt identic cu a răvăşi, vb. (a pritoci vinul; a descompune, a răscoli, a zăpăci), pentru al cărui semantism cf. cele două sensuri ale sp. trasegar; răvăşeală (var. răvăceală), s.f. (dezordine, zăpăceală).
(Dicţionarul etimologic român)
ravác s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)
(Dicţionarul explicativ al limbii române)
RAVÁC n. 1) Must care se obţine din stru-gurii striviţi fără a fi daţi la teasc. 2) Vin care se obţine din acest must. 3) Miere care se scurge din fagurii expuşi la soare. /<turc. ravak
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)
(Dicţionarul etimologic român)
ravác s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)