rechin dex - definiţie, sinonime, conjugare

rechin

[Sinonime]
RECHÍN, rechini, s.m. 1. (La pl.) Gen de peşti marini răpitori având corpul acoperit cu solzi mărunţi, aspri, cu coada formată din doi lobi inegali, care ajung uneori la 15 metri lungime, cu cinci fante branhiale pe laturile capului si cu schelet cartilaginos; (şi la sg.) peşte care face parte din acest gen. ♢ Rechin albastru = specie de rechin lung de 3-5 m, care trăieşte în Marea Mediterană şi în Oceanul Atlantic (Charcharias glaucus). 2. Fig. Om lipsit de scrupule, hărpăreţ, lacom. – Din fr. requin.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RECHÍN ~i m. 1) Peşte marin răpitor, cu corpul acoperit de solzi mărunţi şi aspri şi cu gura situată pe partea inferioară a capului. 2) fig. Om lacom, hrăpăreţ, lipsit de scrupule. /<fr. requin
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

rechín (rechíni), s.m. – Peşte marin răpitor. Fr. requin.
(Dicţionarul etimologic român)

RECHÍN s.m. 1. Peşte marin răpitor cu trupul fusiform, cu botul ascuţit şi cu mai multe şiruri de dinţi. 2. (Fig.) Om lipsit de scrupule, hrăpăreţ, lacom. [< fr. requin].
(Dicţionar de neologisme)

RECHÍN s. m. 1. peşte marin răpitor, fusiform, cu botul ascuţit şi cu mai multe şiruri de dinţi. 2. (fig.) om lacom şi lipsit de scrupule. (< fr. requin)
(Marele dicţionar de neologisme)

rechín s. m., pl. rechíni
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RECHÍN s. (IHT.) scal.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rec rech rechi

Cuvinte se termină cu literele: in hin chin echin