reclamat dex - definiţie, sinonime, conjugare
RECLAMÁ, reclám, vb. I. Tranz. 1. A cere, a pretinde ceva (în baza unui drept); a revendica. ♦ Intranz. (Înv.) A protesta. ♦ Fig. A face necesar, a necesita, a cere, a impune. 2. A face o reclamaţie contra cuiva, a se plânge împotriva cuiva; a pârî. ♦ A formula pretenţii în faţa unui organ de jurisdicţie. [Var.: (pop.) lăcrămá vb. I] – Din fr. réclamer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RECLAMÁT, -Ă, reclamaţi, -te, adj. 1. Cerut, pretins, revendicat. 2. (Adesea substantivat) Împotriva căruia cineva se ridică prin intermediul unui organ juridic; pârât. – V. reclama.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RECLAMÁ reclám tranz. 1) A pretinde ceva, pe baza prevederilor legii; a cere; a revendica. 2) A învinui printr-o reclamaţie. 3) (despre acţiuni) A face să fie necesar; a necesita; a merita; a cere; a comporta; a pre-tinde. /<fr. réclamer, lat. reclamare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RECLAMÁ vb. I. tr. 1. A cere, a pretinde insistent ceva (pe baza unui drept); a revendica. ♦ A necesita, a impune. 2. A pârî, a denunţa, a face o reclamaţie contra cuiva. [P.i. reclám. / < fr. réclamer, cf. lat. reclamare].
(Dicţionar de neologisme)

RECLAMÁT, -Ă adj. Care este reclamat, revendicat. // s.m. şi f. Pârât; denunţat, inculpat. [< reclama].
(Dicţionar de neologisme)

RECLAMÁ vb. tr. 1. a cere, a pretinde insistent ceva (pe baza unui drept); a revendica. 2. (fig.) a face necesar, a necesita; a impune. 3. a pârî, a denunţa, a face o reclamaţie contra cuiva. (< fr. réclamer, germ. Reklame)
(Marele dicţionar de neologisme)

RECLAMÁT, -Ă adj., s. m. f. (cel) denunţat justiţiei, inculpat, pârât. (< reclama)
(Marele dicţionar de neologisme)

reclamá vb. (sil. -cla-), ind. prez. 1 sg. reclám, 3 sg. şi pl. reclámă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RECLAMÁ vb. 1. v. cere. 2. a se plânge. (Cui să ~?) 3. v. denunţa. 4. v. necesita. 5. a cere, a implica, a necesita, a presupune. (Inteligenţa ~ reflecţia.)
(Dicţionar de sinonime)

RECLAMÁT s. pârât.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rec recl recla reclam

Cuvinte se termină cu literele: at mat amat lamat clamat