recomanda dex - definiţie, sinonime, conjugare
RECOMANDÁ, recománd, vb. I. 1.Tranz. A îndemna, a sfătui (pe cineva) să facă ceva; a prescrie, a indica, a propune. 2. Tranz. A semnala în mod special (pe cineva sau ceva) atenţiei cuiva; a prezenta în mod elogios, favorabil (pe cineva sau ceva). ♦ A propune pe cineva pentru un post sau pentru o sarcină. 3. Refl. A se prezenta (cuiva), a-şi spune numele, a face cunoştinţă (cu cineva). ♦ Tranz. A face prezentările. ♦ Refl. A se da drept..., a trece drept... – Din fr. recommander.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RECOMANDÁ recománd tranz. 1) A formula ca sfat (sau ca dispoziţie); a propune. 2) (proiecte, rapoarte, candidaturi etc.) A prezenta spre examinare şi aprobare; a înainta; a propune. 3) (persoane) A prezenta pentru a obţine bunăvoinţa şi protecţia (cuiva). 4) (persoane) A face să fie cunoscut, menţionând numele şi alte informaţii; a prezenta. /<fr. recommander
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RECOMANDÁ mă recománd intranz. A se prezenta (cuiva); a-şi spune numele; a face cunoştinţă. /<fr. recommander
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RECOMANDÁ vb. I. 1. tr. A sfătui, a îndemna (la ceva); a prescrie, a indica (ceva). 2. tr. A-şi da o părere favorabilă (despre cineva sau ceva). ♦ A propune, a indica (pe cineva) pentru un post. 3. refl. A se prezenta (cuiva), a-şi spune numele în vederea cunoaşterii; a face cunoştinţă. ♦ A se da drept. ♦ tr. A face prezentările. [P.i. recománd, 3,6 -dă. / < fr. recommander].
(Dicţionar de neologisme)

RECOMANDÁ vb. I. tr. 1. a sfătui, a îndemna (la ceva); a prescrie, a indica (ceva). 2. a-şi da o părere favorabilă (despre cineva sau ceva). ♢ a propune, a indica pentru un post. ♢ a face prezentările. II. refl. a se prezenta (cuiva); a face cunoştinţă. ♢ a se da drept (cineva). (< fr. recommander)
(Marele dicţionar de neologisme)

recomandá vb., ind. prez. 1 sg. recománd, 3 sg. şi pl. recomándă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RECOMANDÁ vb. 1. v. preconiza. 2. v. prescrie. 3. v. sfătui. 4. v. propune. 5. v. prezenta.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rec reco recom recoma

Cuvinte se termină cu literele: da nda anda manda omanda