recomandat dex - definiţie, sinonime, conjugare
RECOMANDÁ, recománd, vb. I. 1.Tranz. A îndemna, a sfătui (pe cineva) să facă ceva; a prescrie, a indica, a propune. 2. Tranz. A semnala în mod special (pe cineva sau ceva) atenţiei cuiva; a prezenta în mod elogios, favorabil (pe cineva sau ceva). ♦ A propune pe cineva pentru un post sau pentru o sarcină. 3. Refl. A se prezenta (cuiva), a-şi spune numele, a face cunoştinţă (cu cineva). ♦ Tranz. A face prezentările. ♦ Refl. A se da drept..., a trece drept... – Din fr. recommander.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RECOMANDÁT, -Ă, recomandaţi, -te, adj. 1. Indicat, precizat ca bun. ♦ (Med.) Eficace pentru..., prescris. 2. (Despre scrisori, colete etc.) Pentru care poşta percepe un tarif special, emite la preluare recipisă şi garantează predarea, sub semnătură, la destinaţie. ♢ Recomandat-expres = (despre scrisori, colete etc.) care este recomandat şi supus unui tarif de urgenţă, pentru a fi predat mai repede la destinaţie. ♦ (Substantivat, f.) Scrisoare recomandată (2). – V. recomanda. Cf. fr. r e c o m m a n d é.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RECOMANDÁ recománd tranz. 1) A formula ca sfat (sau ca dispoziţie); a propune. 2) (proiecte, rapoarte, candidaturi etc.) A prezenta spre examinare şi aprobare; a înainta; a propune. 3) (persoane) A prezenta pentru a obţine bunăvoinţa şi protecţia (cuiva). 4) (persoane) A face să fie cunoscut, menţionând numele şi alte informaţii; a prezenta. /<fr. recommander
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RECOMANDÁ mă recománd intranz. A se prezenta (cuiva); a-şi spune numele; a face cunoştinţă. /<fr. recommander
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RECOMANDÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A RECOMANDA. 3) şi substantival (despre scrisori, colete etc.) Pentru care poşta, în schimbul unei plăţi suplimentare, garantează predarea sub semnătura destinatarului. /v. a recomanda
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RECOMANDÁ vb. I. 1. tr. A sfătui, a îndemna (la ceva); a prescrie, a indica (ceva). 2. tr. A-şi da o părere favorabilă (despre cineva sau ceva). ♦ A propune, a indica (pe cineva) pentru un post. 3. refl. A se prezenta (cuiva), a-şi spune numele în vederea cunoaşterii; a face cunoştinţă. ♦ A se da drept. ♦ tr. A face prezentările. [P.i. recománd, 3,6 -dă. / < fr. recommander].
(Dicţionar de neologisme)

RECOMANDÁT, -Ă adj. 1. Indicat, potrivit. 2. (Despre scrisori, colete etc.; adesea s.) Care este francat cu o taxă specială, pentru a se remite destinatarului sub semnătură. [Cf. fr. recommandé].
(Dicţionar de neologisme)

RECOMANDÁ vb. I. tr. 1. a sfătui, a îndemna (la ceva); a prescrie, a indica (ceva). 2. a-şi da o părere favorabilă (despre cineva sau ceva). ♢ a propune, a indica pentru un post. ♢ a face prezentările. II. refl. a se prezenta (cuiva); a face cunoştinţă. ♢ a se da drept (cineva). (< fr. recommander)
(Marele dicţionar de neologisme)

RECOMANDÁT, -Ă adj. (despre scrisori; şi s. f.) francat cu o taxă specială, pentru a se remite destinatarului sub semnătură. (< fr. recommandé)
(Marele dicţionar de neologisme)

recomandá vb., ind. prez. 1 sg. recománd, 3 sg. şi pl. recomándă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

recomandát adj. m., pl. recomandáţi; f. sg. recomandátă, pl. recomandáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RECOMANDÁ vb. 1. v. preconiza. 2. v. prescrie. 3. v. sfătui. 4. v. propune. 5. v. prezenta.
(Dicţionar de sinonime)

RECOMANDÁT adj. v. nimerit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rec reco recom recoma

Cuvinte se termină cu literele: at dat ndat andat mandat