reconstitui dex - definiţie, sinonime, conjugare

reconstitui

[Conjugare] [Sinonime]
RECONSTITUÍ, reconstítui, vb. IV. Tranz. 1. A constitui din nou, a reface un lucru întreg; a recompune. ♦ Fig. A reface din memorie; a evoca, a reconstitui. ♦ (Lingv.) A reface forma aproximativă a unui cuvânt neatestat dintr-o limbă, pe baza comparaţiei dintre formele existente în limbile înrudite; a reconstrui. 2. (Jur.) A restabili la faţa locului condiţiile în care s-a petrecut o infracţiune. 3. A reface fără modificări un edificiu sau o operă de artă, în desen sau în spaţiu, pe bază de fragmente sau de documente. – Din fr. reconstituer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RECONSTITUÍ reconstítui tranz. şi fig. (obiecte, acte etc.) A constitui din nou; a aduce la starea sau la forma de altă dată; a reface. ~ un text. ~ în memorie. /<fr. reconstituer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RECONSTITUÍ vb. IV. tr. 1. A constitui din nou, a recompune. ♦ (Lingv.) A stabili forma aproximativă a unui cuvânt neatestat dintr-o limbă pe baza legilor de corespondenţă fonetică. 2. A restabili un fapt aşa cum a fost. ♦ A stabili la faţa locului împrejurările în care s-a petrecut o infracţiune. 3. A reface un edificiu, o operă de artă pe bază de fragmente sau de documente. [Pron. -tu-i, p.i. reconstítui, 3,6 -ie. / cf. fr. reconstituer].
(Dicţionar de neologisme)

RECONSTITUÍ vb. tr. 1. a constitui din nou, a recompune. ♢ a reface un edificiu, o operă de artă etc. pe bază de fragmente sau de documente; a reconstrui. ♢ (fig.) a readuce în conştiinţă fapte, evenimente etc. trecute; a evoca. 2. a reconstrui (2). 3. a restabili un fapt aşa cum a fost. ♢ (jur.) a stabili la faţa locului împrejurările în care s-a petrecut o infracţiune. (< fr. reconstituer)
(Marele dicţionar de neologisme)

reconstituí vb. constitui
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RECONSTITUÍ vb. 1. a întregi, a recompune, a reface. (A ~ scheletul unui mamifer fosil.) 2. v. re-construi. 3. a evoca. (A ~ întreaga scenă întâmplată.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rec reco recon recons

Cuvinte se termină cu literele: ui tui itui titui stitui